Muškarac u Kini dužan nakon razvoda platiti supruzi naknadu za obavljene kućanske poslove

Sud za razvode u Pekingu u jednoj od presuda naznačio je kako je muškarac dužan isplatiti odštetu bivšoj supruzi za kućanske poslove koje je obavljala tokom perioda trajanja braka.

Prema dostupnim sudskim spisima, muškarac identifikovan pod prezimenom Chen, zatražio je krajem prošle godine razvod od svoje supruge nakon pet godina provedenih u braku.

Na početku, Chenova supruga odbila je zahtjev za razvod braka međutim u daljem procesu tražila je novčanu naknadu od Chena. Naime, ona je tokom trajanja procesa na sudu izjavila kako Chen u periodu dok su bili u braku nije učestvovao ni u jednom kućanskom poslu kao ni u brizi za svoga sina.

Nakon što je slučaj okončan, Okružni sud u Pekingu donio je presudu kojom se naređuje Chenu da u narednom periodu isplaćuje nešto više od 250 eura jednokratne pomoći za izdržavanje djeteta.

Iako je ovakva presuda očekivana, ono što je mnoge iznenadilo jeste i dodatni dio presude u kojem se Chenu naređuje isplata više od 6.000 eura (50.000 juana) kao naknadu njegovoj bivšoj supruzi za obavljanje kućanskih poslova.

Presuda je donesena prema novom građanskom zakonu u zemlji koji je stupio na snagu ove godine. Prema novom zakonu, supružnik ima pravo tražiti naknadu prilikom razvoda ako snosi veću odgovornost u odgoju djece, brizi o starijim članovima porodice kao i u obavljanju kućanskih poslova.

Ranije su supružnici koji su se razveli mogli tražiti takvu kompenzaciju samo ako je potpisan predbračni ugovor što nije uobičajena praksa u Kini.

Ovakva presuda suda u Kini vrlo brzo postala je popularna i na društvenim mrežama gdje su se brojni korisnici uključili u raspravu o ovom problemu.

Neki su istakli kako je naknada za obavljanje kućanskih poslova za pet godina suviše mala.

“Zanijemio sam kada sam vidio iznos. Rad domaćice s punim radnim vremenom se podcjenjuje. U Pekingu unajmljivanje dadilje na godinu dana košta mnogo više od 50.000 juana”, rekao je jedan od korisnika.

Također, iako je mnoge iznenadila ovakva presuda, brojni korisnici su se složili kako kućanski poslovi između supružnika moraju biti jednako raspoređeni te da brigu o domu jednako moraju voditi i muž i žena.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*