U Mostaru otkriven spomenik poginulim borcima i civilnim žrtvama rata

Građani Mostara su sagradili spomenik u znaku ljiljana koji je posvećen poginulim borcima i civilnim žrtvama rata, a svečano otkrivanje u naselju Šehovina održano je danas u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Organizatori iz Udruženja Šehovina ovaj spomenik su sagradili uz pomoć sredstava koja su donirali građani Mostar, ali i donacija koje su stizale od Mostaraca i Mostarki širom svijeta.

Imena svih donatora ispisana su na kamenoj ploči koja je u znaku knjige postavljena ispred velikog ljiljana. Na drugoj ploči ispisana su imena žrtava rata, dok je na srednjoj ploči isklesana posebna poruka svim građanima BiH.

“Pamti, ti što stojiš ovdje i gledaš ovaj ljiljan! Znaj da on predstavlja sve ono što smo bili, što jesmo i što ćemo biti. Pamti nas, koji smo stiješnjeni između Istoka i Zapada branili naš narod, naš spaljeni grad i domovinu. Zapamti! Da nije bilo nas, ne bi bilo ni tebe. Pamti nas. Pamti i nedužnu djecu, žene i starce koje su ubili četnički i ustaški zločinci. Pamti! Ali, ne mrzi. Jer, mržnja je teret i zločin u začetku.Pamti i zapamti, kako se zlo koje nas je zadesilo, više nikada ne bi ponovilo”, stoji na srednjoj ploči spomenika.

Tokom svečanosti istaknut je značaj današnjeg dana ali i sjećanja na one koji su svoje živote dali za nezavisnosti u i suverenu BiH.

Spomenik se nalazi ispred Osnovne škole “Mustafa Ejubović – Šejh Jujo”, Mostar bogat program koji su pripremili učenici te škole sa svojim nastavnicima.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*