Rusi nudili Federaciji BiH vakcinu Sputnjik V

Ruski fond za direktne investicije nudio je FBiH Sputnik V po cijeni od 9,95KM za jednu dozu, a isporuka prvih vakcina bila je moguća već sredinom februara, no na tu ponudu ambasada BiH u Moskvi nije dobila odgovor, potvrdio je ovo ambasador BiH Željko Samardžija

Samardžija pojašnjava da je MIP krajem januara od njega zatražio informaciju, na bazi zahtjeva Ministarstva zdravlja FBIH, o karakteristikama ruske vakcine Sputnjik V. Ambasador Bosne i Hercegovine u Moskvi dodaje da je hitno kontaktirao Ruski fond za direktne investicije.

“Dali su sve validne infomracije o cijeni vakcine i načinu transporta. Čak su rekli da bi se jedna partija od 20-30 hiljada mogla isporučiti u roku od 10 do 15 dana”, rekao je Samardžija u razgovoru za N1, komentarišući saznanja Inforadara.

Ambasador pojašnjava, da je ove informacije, kao i informacije o karakteristikama vakcine dostavio Ministarstvu inostranih poslova.
“Poslije toga mene niko nije kontaktirao, i ja naravno nisam imao nikakve aktivnosti”, rekao je Samardžija.

Referišući se na cijenu koja je tada ponuđena, Samardžija kaže da se radi o cijeni naznačenoj na zvaničnom sajtu Ruskog fonda za direktne investicije.

“Piše da je manja od 10 dolara, precino 9,95. Znači dvije doze su 19,90, tako su nama rekli“, pojasnio je sagovornik N1.

Na pitanje da li je uključen u nabavku vakcina Sputnjik V koje su počele da pristižu u Republiku Srpsku, Samardžija je potcrtao da u taj proces nije uključen.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*