Pfizerove vakcine putem COVAX-a u BiH dolaze do kraja marta, AstraZenecine do kraja maja

Nakon što je Predsjedništvo BiH danas dalo saglasnost za potpisivanje preostalih sporazuma za nabavku vakcina putem mehanizma COVAX, Klix.ba saznaje da bi prva isporuka Pfizerovih vakcina mogla stići do kraja ovog mjeseca.

Riječ je od 23.400 doza vakcine protiv koronavirusa koju su proizvele kompanije Pfizer i BioNTech..

Bosni i Hercegovini je novim planom međunarodnog mehanizma COVAX predviđeno manje vakcina nego što je bilo u prethodnom rasporedu koji je pravljen početkom februara.

Do kraja maja BiH treba dobiti 108.000 vakcina AstraZenece umjesto početnih 153.000 vakcina.

Nakon što je 22. februara stigla obavijest da BiH nije ispunila sve obaveze odnosno nije potpisala Sporazum o odšteti i odgovornosti, tek deset dana kasnije državna vlast je dala zeleno svjetlo da se riješi to pitanje.

Iz Predsjedništva tvrde da BiH ispunjava sve tehničke uslove da odmah izvrši prihvat, skladištenje i distribuiranje količine od milion vakcina svih proizvođača koji djeluju u okviru programa COVAX.

Dok BiH potpisuje preostale ugovore, isporuke putem COVAX-a drugim državama već uveliko traju.

Treba podsjetiti da su se entitetske vlasti, naročito u Federaciji BiH, tek sjetile krenuti u direktne nabavke i pokušati osigurati vakcine protiv korone i pored COVAX-a.

BiH je u septembru prošle godine naručila i platila 1.232.000 doza vakcina protiv korone. Kašnjenje isporuke naišlo je na brojne kritike bh. zvaničnika.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.