Važno je ponoviti: Kako zaštititi sebe i druge od zaraze virusom Covid-19

Prošlo je više od godine, od prvih ozbiljnih upozorenja građanima kako treba da se ponašaju, te koje upute trebaju da slijede da bi smanjili mogućnost ili onemogućili zarazu novim koronavirusom COVID-19.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane napominju da opasnost od zaraze i teških posljedica obolijevanja novim koronavirusom još uvijek postoji, te je danas u nekim područjima naše države veća nego ikada.

Zato i dalje treba da upražnjavamo osnovne upute koje su često vrlo slične elementima osnovnog bontona i pristojnosti, te ih se svi i dalje trebamo pridržavati, navode iz INZ-a.

Često i temeljito perite ruke sapunom i vodom, najmanje 20 sekundi, ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi 70-postotnog alkohola. Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vašim rukama.

Potrebno je držati distancu od oko dva metra između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu. Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje vrlo lako mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu možete udahnuti te kapljice uključujući novi koronavirus, ukoliko je osoba koja kašlje eventualno zaražena.

Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta rukama, jer rukama dodirujemo brojne površine i rukama možemo “pokupiti” i viruse. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje. Prilikom kašljanja ili kihanja prekrite usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom, a nakon korištenja maramicu odmah bacite u kantu za otpatke i operite ruke sapunom, te ih dezinfikujte.

Respiratorne kapljice šire virus. Pridržavajući se navedenog štitite ljude oko sebe od virusa prehlade, gripe, ali i COVID-19. Ono što je posebno bitno je da maksimalno izbjegavate veće grupe ljudi, javna okupljanja i boravak u zatvorenim javnim prostorima, jer se time smanjuje rizik od bolesti koje se prenose kapljičnim putem kao što su prehlada, gripa, COVID-19, kažu stručnjaci.

Ukoliko boravite na radnom mjestu, pokušajte organizovati posao u više prostorija u manjim grupama. Koristite telefone, video-konferencije, internet, viber grupe, razne multimedijalne komunikacione kanale i slično za poslovanje što je više moguće kao zamjenu za sastanke.

Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce, jer se rukovanje smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, na taj način smanjujući rizik potencijalnog prijenosa bolesti kao što su gripa i COVID-19. Provjetravajte prostorije i boravite na otvorenom ali bez bliskih kontakata s drugima. Često provjetravanje prostorija je mjera prevencije kapljičnih infekcija disajnih puteva, sugerišu stručnjaci.

U INZ-u upozoravaju da, ako imate simptome respiratorne infekcije (povišenu temperaturu, kašalj, kihanje) nosite zaštitnu masku i telefonom se obratite svom ljekaru. Redovno obavještavajte vaše zaposlenike, kolege, partnere i klijente da svaka osoba koja ima čak i blagi kašalj ili nisku temperaturu (37,3°C ili više) mora ostati kući. Osigurajte da su na vašem radnom mjestu i u vašem domu sve površine čiste i higijenski ispravne. Čistite i dezinfikujte dodirne tačke, kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju, zvona na vratima, tipke u liftovima, pultove za prijem stranaka, te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba, pametne i druge telefone, laptope, tastature i računare. Dodirivanje kontaminiranih površina od strane uposlenika i klijenata je jedan od načina širenja COVID-19.

Stavite sredstva za dezinfekciju ruku na vidljiva mjesta. Osigurajte da se ova sredstva redovno nadopunjavaju. Za pranje ruku u toaletima osigurajte tekuću vodu, po mogućnosti toplu, i sapun, kao i papirnate ubruse za jednokratnu upotrebu. Postavite kante za otpatke s poklopcem za sigurno odlaganje iskorištenih papirnatih ubrusa i drugog otpada u toaletima i drugim prostorijama. Promovirajte dobru higijenu u vašim organizacijama i domovima.

I na kraju, čitajte, pratite i primjenjujte preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području BiH, FBiH i ZDK. Informacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i preporukama na području BiH, FBiH i ZDK možete pronaći na web stranicama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (inz.ba), kao i Federalnog ministarstva zdravstva (fmoh.gov.ba) i Zavoda za javno zdravstvo FBiH (zzjzfbih.ba), dok su nove informacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o COVID-19 dostupne na engleskom na njihovoj službenoj stranici (who.int). Oprez i odgovornost i dalje nemaju alternativu, zato je neophodno da se svaki građanin informiše i usvoji potrebna znanja kako zaštititi i sebe i druge, saopćavaju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*