Tri premijere “Kreketanja” u Narodnom pozorištu Tuzla

Mart u Narodnom pozorištu Tuzla počinje sa premijerom predstave koja ima cilj da publici dokaže tezu njenog autora, da je “pozorište najljudskija umjetnost”.

“Kreketanje” u režiji Aleša Kurta, autora Almira Bašovića je komad iz Bašovićeve zbrike “Četiri i po drame” za koju je dobio prestižnu književnu nagradu “Kočićevo pero”.

Zbog ograničenosti broja publike u sali, predstavaće imati tri premijere:  11. (četvrtak), 12. (petak) i 13. (subota) mart u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Tuzla.

Tekst je baziran na Aristofanovoj drami “Žabe”, koja predstavlja prvo djelo o književnoj estetici baveći se poezijom i kritikom; a u slučaju “Kreketanja”, na sličan način i sličnim argumentima djelo ističe važnost pozorišne umjetnosti. Intrigantan naziv upućuje na čestu, negativnu pojavu u današnjim predstavama.

“Mi danas u pozorištu imamo prečesto neartikulisano kreketanje umjesto artikulisanog straha, čežnje; onih temeljnih emocija kojima se pozorište oduvijek bavilo.Imamo glumce koji unaprijed odustaju od ljepote pozorišta da bi kreketali, da bi se bavili nekakvim tezgama i da bi radili ono zašta se nisu školovali” – objašnjavaBašović.

Režija Aleša Kurta je ovu ozbiljnu komediju i centralnu radnju predstave, koja se ogleda u neobičnom putovanju na drugi svijet,učinila vizuelno atrkativnom, dinamičnom, teuspješnom u predstavljanju svrhe pozorišta i njegove važnosti za društvo. 

Repriza ove “predstave o predstavi” je 27.marta (subota), simbolično na Svjetski dan teatra.

Karte možete rezervisati putem Facebook stranice Narodnog pozorišta Tuzla ili pozivom na broj: 035/251 – 646.

Sva izvođenja se odvijaju u skladu s mjerama za prevenciju širenja Koronavirusa.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*