Tijela žrtava avionske nesreće pronađena 1.000 kilometara od mjesta pada aviona

Neka od tijela žrtava avionske nesreće koja se desila prije mjesec dana pronađena su oko 1.000 kilometara od njegovog pada, prenosi Anadolu Agency (AA). Timovi za potragu i ribari u Sulawesu javili su da su u posljednjih nekoliko dana pronašli olupinu aviona Air Asia i šest tijela koja su jaki vjetrovi i morske struje odnijeli sa mjesta nesreće.

Trup aviona leži na dnu mora u moreuzu Karimata na zapadnoj obali otoka Borneo.

No, prtljag i kabina aviona i sve više ljudskih tijela biva pronađeno izvan trupa na plažama sa druge strane Bornea, blizu indonezijskog otoka Sulawesi.

“Usljed udara monsuna i valova, tijela i dijelovi aviona kretali su se prema vodama Makassara i okolnom području”, izjavio je Setiawan, šef meteorološke agencije Indonezije.

Nakon što su u moru bila više od jednog mjeseca većinu tijela je teško identifikovati, iako su uz neke od njih pronađeni dokumenti.

Danas je na obali grada Makassara u jugozapadnom dijelu Sulawesa jedan ribar pronašao tijelo za koje se misli da je dječije. Lokalni mediji su izvijestili da je tijelo pronađeno u blizini mjesta gdje je nedavno pronađeno preostalih pet.

Manysur, šef Regionalne agencije za upravljanje katastrofama kazao je da je tijelo u takvom stanju da su vidljive neke kosti.

S obzirom na posljednja otkrića područje potrage prošireno je na moreuz Makassar i pokrit će površinu od 6.200 kilometara kvadratnih.

“Područje potrage definisano je na osnovu podataka o vjetru i struji”, izjavio je koordinator potrage Kusnadi dodavši da je u potragu uključeno 180 ljudi, među kojima je i policija Makassara.

Još uvijek se vode kao nestale 86 osoba koje su 28. decembra prošle godine bile na letu od Surabaye do Singapura.

Timovi za potragu danas su opet izašli na teren nakon dva dana odmora.

U međuvremenu je aviokompanija počela isplaćivati odštetu porodicama žrtava. Jedna porodica primila je 98.000 dolara odštete za tragičnu smrt njenog člana.

 

(Vijesti.ba/Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*