Čelnici EU kritikovali praksu raspodjele vakcina

Čelnici pet zemalja EU pozvali su danas na razgovore na visokom nivou o pravednoj raspodjeli vakcina protiv korone, upozoravajući da bi sadašnji način funkcioniranja tog sistema do ljeta mogao stvoriti “velike razlike” među državama članicama.

Čelnici Austrije, Bugarske, Latvije, Slovenije i Češke su, u pismu upućenom dužnosnicima EU, poručili kako smatraju da bi sadašnji sistem “mogao nastaviti stvarati i produbljivati velike razlike među državama članicama do ovog ljeta, pri čemu bi nekima među njima bilo omogućeno postizanje kolektivnog imuniteta u nekoliko sedmica, dok bi ostale države mogle daleko zaostajati za njima”.

U pismu upućenom predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, vodeći dužnosnici EU pozivaju se “da što prije održe raspravu o ovom važnom pitanju”.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz jučer je rekao da se doze vakcina ne dijele proporcionalno među zemljama članicama EU, te da se dodatni ugovori o opskrbi vakcinom dogovaraju kao rezultat netransparentnih pregovora među čelnicima EU.

Kurz smatra da Nizozemska i Danska imaju pristup znatno većem broju doza vakcina po stanovniku od zemalja poput, npr. Bugarske ili Hrvatske, prenosi Hina.

Petorica šefova vlada kritikovali su sadašnju praksu podjele vakcina jer je proturječna EU-ovom sporazumu o proporcionalnoj raspodjeli.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*