Besmisleno je popravljati kuće, kada opet mogu nestati pod zemljom

Bosnu i Hercegovinu ne prestaju potresati klizišta još od maja prošle godine, kada je u cijeloj zemlji uništeno na stotine kuća, putna i druga infrastruktura.

Uključi li se šteta od poplava, u samo nekoliko dana mjeseca maja 2014. godine, pred vodenim i bujicama gustog blata građanima BiH pričinjena je materijalna šteta koju su eksperti procijenili na više od četiri milijarde KM.

Iako su domaće i strane vlade, kao i veliki broj humanitarnih organizacija iz zemlje i svijeta za nepunu godinu uložile ugromana sredstva na sanaciju porušenih objekata, stručnjaci upozoravaju da bi to moglo biti samo bacanje para, jer da bi stvar bila urađena kako treba, uporedo je potrebno raditi i na sanaciji klizišta, na kojim nažalost, zbog nedostatka novca u državnoj kasi, do sada nije urađeno skoro ništa.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite upozorava da vlade u BiH hitno moraju iznaći sredstva i krenuti u sanaciju klizišta, bez obzira što su za to potrebni veliki novci i godine rada, ali samo sanacija porušenih objekata nije trajno rješenje za ovu zemlju.

”Saniranje klizišta kompleksno je možda koliko i gradnja tunela, ili još i više. Zahtjeva angažman više stručnjaka iz različitih oblasti, vrijeme i novac, ali ukoliko se problem želi riješiti trajno, mora se početi djelovati u tom smijeru” – kaže Solak.
(NAP/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*