Tuzlanski radnici u ponedjeljak definitivno izlaze na proteste

Tuzlanski radnici “Aide”, “Konjuha”, “Dite” i “Livnice”, koji su krajem prošle godine pješačili prema graničnom prijelazu u Orašju s namjerom da napuste BiH i uđu u Europsku uniju, definitivno će u ponedjeljak, 2. februara, održati proteste pred devastiranom zgradom Vlade TK-a, piše Dnevni avaz.

Razlog zbog kojeg ponovo izlaze na ulicu jeste što im Skupština Tuzlanskog kantona do 25. janura tekuće godine nije dostavila zaključke o rješavanju njihovih osnovnih zahtjeva.

– Danas je održan sastanak i sa nekoliko ministara u Vladi TK-a, kao i sa Bahrijom Umihanićem, odlazećim premijerom TK-a, na kojem smo još jednom pokušali postići dogovor, kako bi radnici odložili proteste. Govorilo se o isplati druge socijalne pomoći radnicima za januar mjesec u iznosu od 400 KM, kao i o iznalasku rješenja o pokretanju proizvodnje. Međutim, do dogovora nije došlo, a ponovo su nas uputili na skupštinu. Neodgovorno je od vlasti to što prebacuju lopticu s jednih na druge – istaknula je Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH. Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika „Dita“, kazao je da je ovo još jedan propali sastanak sa premijerom Umihanićem, jer, kako kaže, sve isto ‘mlati’ kao i do sada.

– Šta će on, nema on šta ni dogovoriti, mi smo to pretpostavili. Nije uspio dogovoriti proteklih mjeseci, a kamo li će sad kad odlazi. Skupština TK-a prebacuje odgovornost na kantonalnu Vladu, a Vlada na Skupštinu, sve se vrti u istom krugu, a rješenje za radnike ni na pomolu – naglasio je Mehmedović.

Zato radnici poručuju vlastima da će definitivno u ponedjeljak u 09:00 sati izaći pred zgradom Vlade TK-a, koja je spaljena u februarskim protestima, te će kroz proteste i odlazećoj i dolazećoj vlasti, tvrde, i dalje dokazivati da ne odustaju od svojih zahtjeva i radničkih prava. (Danas.info)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.