NASA uspješno testirala raketu SLS

Američka svemirska agencija NASA uspješno je obavila testiranje najsnažnije rakete na svijetu, a to je Space Launch System ili SLS.

Raketni motori su radili duže od osam minuta čime je simulirano vrijeme potrebno da raketa stigne s tla u svemir. Ovo je bio drugi ovakav test za najveći segment SLS-a nakon što je prethodni pokušaj u januaru okonačn ranije.

Raketa SLS je dizajnirana kako bi omogućila putovanje ljudi na Mjesec prvi put od 1972. godine. Misija je dio NASA-inog projekta Artemis koji je pokrenula administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2017. godine.

SLS se sastoji od narandžaste jezgre s četiri snažna RS-25 motora i dva boostera sa strana. RS-25 motori su proizvod kompanije Aerojet Rocketdyne iz Californije, a poznati su jer su već pokretali svemirski šatl.

Jezgro koje je korišteno tokom testiranja obavljenog u četvrtak koristit će se i za prvi let SLS-a zakazan za kraj ove godine. Pričvršćeno je za ogromnu strukturu nazvano B-2 testna rampa, a nalazi se u NASA-inom Svemirskom centru Stennis nedaleko od St. Louisa u Mississippiju.

Rampa se šezdesetih godina koristila za testiranje masivne Saturn V rakete pomoću kojeg su astronauti u misiji Apollo otputovali na Mjesec.

Prije aktiviranja rakete inžinjeri su nasuli više od 2,6 miliona litara goriva koje čini tečni vodik, a koji predstavlja gorivo rakete te tečni kisik koji pomaže pri gorenju. Ova kombinacija reaguje eksplozivno u motorima.

U misiji pod nazivom Artemis-1 NASA namjerava lansirati novu letjelicu Orion na putovanje oko mjeseca kako bi testirala njene sisteme.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*