U svijetu iskorišteno 500 miliona doza vakcina protiv covida

Više od 500 miliona doza vakcina protiv covida-19 iskorišteno je i nudi nadu svijetu suočenom s trećim vladom pandemije no napetosti rastu zbog neravnomjerne raspodjele.

Cijepljenje se ovaj tjedan ubrzalo i 500 miljuna doza upotrijebljeno je u najmanje 164 države i teritorija, piše agencija France presse u subotu na temelju podataka iz svojih evidencija, prenosi Hina.

Zbog neravnopravnosti u pristupu cjepivu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je izvijestila da joj je odmah potrebno deset milijuna doza cjepiva protiv covida-19 kako bi priskočila u pomoć zemljama koje ga nemaju, njih 20, te je pozvala međunarodnu zajednicu da donira cjepivo.

Svjetski prvaci u cijepljenju su Izrael, Velika Britanija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a na drugom kraju ljestvice brojne siromašne zemlje tek su stidljivo počele cijepiti zahvaljujući mehanizmu COVAX, koji su pokrenuli WHO i Savez za cjepivo (GAVI).

Europa

Nove mjere ograničenja protiv širenja pandemije stupaju na snagu u subotu u Poljskoj i Belgiji.

S druge strane Atlantika, Argentina prekida letove s Brazilom, Čileom i Meksikom kako bi spriječila unošenje novih zaraza covida-19.

Europska unija suočena je s poteškoćama u nabavi cjepiva zbog čega je zaoštren ton između Bruxellesa i Londona. Europska komisija zapravo je ojačala svoj mehanizam kontrole izvoza kako bi ga drastično smanjila prema zemljama u kojima je stanovništvo uvelike procijepljeno ili samo proizvodi cjepivo.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u četvrtak britansko-švedsku farmaceutsku tvrtku da najprije ispuni ugovornu obvezu prema EU-u prije nego što počne izvoziti. AstraZeneca je isporučila Uniji samo 30 milijuna od 120 milijuna obećanih doza u prvom tromjesečju.

Politika ucjene cjepivom

Pariz je optužio Rusiju i Kinu da se koriste cjepivima kao sredstvom propagande.

“Kina, Rusija vode potliku utjecaja cjepivom”, rekao je u petak šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian.

Rusija je odbacila kritike.

Europska agencija za lijekove (EMA) u petak je dala zeleno svjetlo jednoj tvornici za proizvodnju lijekova AstraZenece u Nizozemskoj.

EMA je također odobrila skladištenje cjepiva Pfizer/BioNTecha protiv covida-19 u standardnim farmaceutskim hladnjacima, tj. na višim temperaturama nego što se ranije preporučivalo, što će olakšati distribuciju cjepiva, prenosi Hina.

Broj žrtava je višemilijunski

Pandemija je usmrtila najmanje 2.756 milijuna ljudi u svijetu od kraja 2019. godine, a zaraze su se ubrzale ovaj tjedan ili su manje brojne nego početkom godine.

U Sjedinjenim Državama koje su najteže pogođene s 548.052 umrlih, predsjednik Joe Biden u četvrtak je najavio novi cilj, da u svojih prvih 100 dana mandata u zemlji bude ubrizgano 200 milijuna doza cjepiva, dvostruko više od prvog cilja.

Druga država najteže pogođena koronavirusom, Brazil, potvrdila je novi rekord, 3.650 umrlih od covida u 24 sata.

U intervjuu objavljenom u petak, bivši brazilski predsjednik Ignacio Lula da Silva ocijenio je da bi se sadašnji šef države Jair Bolsonaro trebao “ispričati” naciji zbog svog upravljanja krizom jer je izazvao “najvećoi genocid” u povijesti Brazila.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*