Sve više građana Hrvatske vakciniše se u Srbiji

Dok traju jalove rasprave broj zaraženih ne pada ispod 1000. Jučer ih je bilo 1321, a preminula je 21 osoba. Sve bi bilo lakše da je dinamika vakcinacije brža i da su se ostvarile prognoze o milion vakcinisanih do aprila.

Ali nisu. Vakcine u Hrvatsku stižu na kapaljku, a u susjednoj Srbiji – gužve. Vakcinisale su se hiljade stranaca, a među njima i građani Hrvatske.

Za vakcinisanje u Srbiji, Marija se s prijateljicama prijavila prošli mjesec. Došle su na red bez obzira što nemaju sbijansko državljanstvo, javlja RTL.

“Prijavile smo se za Pfizer vakcinu, jer smo imale mogućnost izbora. Međutim zvali su nas da se cijepimo AstraZenecom na što smo mi naravno pristale i jučer smo otišle u Beograd”, kaže Marija Jukić Zubak iz Zagreba.

Bio im je potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju i povratak u Hrvatsku. Kaže bilo je puno mladog, radno sposobnog stanovništva. Potvrdu su dobili na ćirilici s QR kodom.

“Punkt je bio fantastično dobro organiziran, sve je išlo vrlo brzo. Bili su ljudi iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, mi smo bili iz Hrvatske. Platili nismo ništa, dakle za sve te ljude vakcinisanje je bilo besplatno”, govori Marija Jukić Zubak

Po drugu dozu će za 12 sedmica. U Srbiji i danas gužve,vakcinisale su se već hiljade stranaca.

“Odakle dolazite? Dolazimo iz Brčkog.”

“Od Makedonije, od Makedonije.”

“Iz Prijedora. Da li znate gdje je Prijedor?”

“Živim u Zagrebu. Kompanija za koju radim, sjedište je u Beogradu pa su preko Privredne komore Srbije organizirali vakcinaciju. Važno mi je da ovo što prije prođe.”

Iako je u Hrvatskoj do kraja marta bio plan vakcinisati 20% populacije jednom dozom, do sad je vakcinisano nešto više od 266 hiljada. S vakcinisanjem je završila tek 81 000, a do sad je ukupno utrošeno manje od pola miliona doza.

Šta ako se neko vakcinom koja nije odobrena u EU.

“U ovom trenutku je to zapravo nepoznanica kako će se priznavati i hoće li se priznavati. Znači to nije definitivno riješeno. Treba biti vrlo oprezan jer su tu vrlo intenzivne aktivnosti u smislu krivotvorenja. Samo priznavanje mora biti temeljeno na mogućnost provjere tih potvrda”, jasno će epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović.

Na početku godine, dok se čekalo odobrenje AstraZenece, govorilo se i o milion vakcinisanih do kraja aprila. Zbog smanjene isporuke od milion Hrvatska je još daleko.

“Sad ćemo do kraja aprila dobiti preko 511 hiljada doza, to je veća količina od onoga što smo do sad ukupno dobili i na to treba dodati nekih 40 000 doza Moderna vakcine”, govori epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović.

U drugoj polovici aprila moglo bi se početi vakcinisati i četvrtom vakcinom. Najavljuju se dvije manje isporuke vakcine Johnson i Johnson.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*