Najbogatiji Čeh Petr Kellner poginuo u helikopterskoj nesreći

Pet osoba, među kojima je i najbogatiji čovek u Češkoj, Petr Kellner, nastradalo je, kada se njihov helikopter srušio u blizini glečera na Aljasci, rekli su zvaničnici, prenosi New York Times.

Češki milijarder Petr Kellner, čiju je vrijednost magazin Forbes procijenio na 17,5 milijardi dolara, nalazio se u helikopteru Airbus AS350 B3, koji se srušio u blizini lednika Nik, saopštilo je planinsko odmaralište, koje je unajmio helikopter, piše New York Times.

Kelner (56) je nastradao sa još jednim gostom planinarskog odmarališta Tordriljo, također iz Češke, dvojicom vodiča i pilotom helikoptera, rekli su zvaničnici.

Jedan preživjeli je u ozbiljnom, ali stabilnom stanju, prema navodima zvaničnika Aljaske, koji su istakli da će Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja sprovesti istragu, kako bi utvrdio šta je izazvalo pad.

Kelner je bio osnivač i većinski akcionar grupe PPF, u čijem je vlasništvu i Telenor u Srbiji.

New York Times prenosi da je Kelner svoje prvo bogatstvo stekao devedesetih godina, nakon osnivanja investicionog fonda, kojim je kupio kontrolni udio u najvećoj osiguravajućoj kompaniji u zemlji. List dodaje da je u oktobru kupio veliku evropsku mrežu za emitovanje, “Central European Media Enterprises”, za 1,1 milijardu dolara, što je izazvalo zabrinutost u Češkoj da bi ta mreža mogla da izgubi nezavisnost.

Bio je oženjen i imao četvoro djece, navodi se na stranici njegove kompanije.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*