Novi italijanski predsjednik Sergio Mattarelli položio svečanu zakletvu

Novi italijanski predsjednik i dosadašnji sudija Ustavnog suda Sergio Mattarelli položio je u utorak svečanu zakletvu, čime je zvanično preuzeo dužnost šefa države od prethodnog predsjednika Giorgia Napolitana.

Italijanski poslanici su 31. januara izabrali Mattarellia (73) za novog, 12. predsjednika Italije, podsjećaju agencije.

Mattarellia, kojeg je podržao premijer Matteo Renzi, izabran je za predsjednika poslije tri neuspjela kruga glasanja tokom kojih je bilo potrebno za izbor šefa države dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Mattarelli je u četvrtom krugu glasanja dobio 665 glasova italijanskih poslanika, što je više od 505 glasova, odnosno proste većine koja je neophodna za izbor predsjednika u četvrtom, konačnom krugu glasanja.

Izbor sudije Ustavnog suda za novog predsjednika Italije pokazao je da premijer Renzo, koji ga je podržao, ima čvrstu kontrolu nad svojom strankom, koja ima 415 poslanika u parlamentu i većinu koja će podržati ekonomske reforme radi oporavka ekonomije zemlje u kojoj nezaposlenost raste posljednjih šest godina jer je njegov izbor bio prihvatljiv i za opozicionog lidera Silvia Berlusconija.

Mattarela, koji je trenutno član vladajuće Demokratske partije (PD), bivši je demohrišćanin sa Sicilije koji je ušao u parlament nakon što je njegovog starijeg brata, tadašnjeg regionalnog predsjednika ovog ostrva, ubila mafija 1980. godine.

Dosadašnji predsjednik Napolitano (89), koji je na toj funkciji proveo devet godina, 14. januara je podnio ostavku.

Funkcija predsjednika u Italiji je, uglavnom, ceremonijalna, ali on ima i značajna ovlašćenja u vrijeme političkih kriza, koje su česte u Italiji, jer ima ovlašćenje da raspusti parlament, raspiše izbore i izabere premijera, podsjeća agencija Tanjug.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*