U slučaju klimatskih promjena BiH na 84 mjestu država otpornih na katastrofe

Novi godišnji GAIN indeks – indeks globalne adaptacije – otkriva koje su države na svijetu najranjivije na potencijalne rizike globalnog zatopljenja, i koje su najspremnije za reagiranje na prirodne katastrofe koje bi ih mogle pogoditi, a trenutno stanje jučer je objavio putem interaktivne infografike.

GAIN proučava dvije stvari: prvo, koliko je pojedina država ranjiva na klimatske promjene, po pitanju klime, populacije, infrastrukture i prirodnih resursa, te koliko je spremna za nošenje s rizicima, po pitanjima vlasti, društva i ekonomije.

Općenito gledano, rezultati analize nisu iznenađujući: najmanje ranjive i najspremnije države spadaju i među najrazvijenije na svijetu. Među top 10 tako se nalaze sve skandinavske države: Norveška (1.), Švedska (3.), Finska (4.), Danska (5.) i Island (9.). Između skandinavskih država ugnjezdile su se Novi Zeland (2.) i Australija (6.), a na listi se nalaze još i Ujedinjeno Kraljevstvo (7.), Ujedinjene Države (8.) i Njemačka (9.).

Najugroženije države razorene su ratom i većinom nemaju pristup moru – Centralna Afrička Republika (174.), Demokratska Republika Kongo (174.), Burundi (176.), Eritreja (176.) i Čad (178.).

Od zemalja zapadnog Balkana najbolje plasirana država je Slovenija (20.), zatim slijedi Hrvatska koja se nalazi na 46. mjestu, potom Crna Gora (67.), Srbija (74.) i, nažalost, najslabije rangirana je naša zemlja na 84. mjestu.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*