Kraljica Elizabeta se oglasila prvi put povodom smrti supruga: Bio je i ostao moja snaga

Povodom smrti princa Philipa (99) danas se oglasila njegova supruga kraljica Elizabeta II. Oni su, kao što je poznato, bili u braku čak 74 godine.

“Jednostavno, bio je moja snaga i to je ostao tokom svih ovih godina. Ja i cijela porodica, ova zemlja, ali i mnoge drugi dugujemo mu puno više nego što bi on tražio. Dugujemo mu više nego što ćemo ikada znati”, navodi se u citatu koji je nastao povodom njihove zlatne godišnjice braka iz 1997. godine.

Pored poruke, na oficijelnom profilu Kraljevske porodice na Instagramu, postavljena je i fotografija na kojoj se nalaze kraljica Elizabeta II i princ Philip.

Kraljevski par je u braku proveo 74 godine, što vojvodu od Edinburgha čini najdugovječnijim supružnikom vladajućeg britanskog monarha.

Ljubavna priča Philipa i Elizabete započela je na Kraljevskom pomorskom koledžu 1939. godine, kada je 18-godišnji princ upoznao svoju 13-godišnju daleku rođakinju princezu Elizabetu. Nakon upoznavanja par je započeo dopisivanje koje je kasnije preraslo u ozbiljnu vezu.

Kako je veza rasla, njih dvoje su počeli provoditi više vremena zajedno, zbog čega je Philip prihvatio posao u oficirskoj školi u Engleskoj, kako bi je mogao češće posjećivati.

“Provodio je vikende s nama, a kad je škola bila zatvorena, proveo je šest sedmica u Balmoralu”, napisala je Elizabeta u pismu autorici Betty Shew 1947. godine, koje je objavljeno na aukciji u aprilu 2016.

Princ se zbog Elizabete odrekao svojih grčkih i danskih plemićkih titula, kao i svakog polaganja prava na strana prijestolja, postao je britanski državljanin usvojivši prezime porodice svoje majke Mountbatten.

Dana 20. novembra 1947. godine par se vjenčao na spektakularnoj ceremoniji u londonskoj Westminsterskoj opatiji, na istom mjestu gdje se princ William vjenčao s Kate 2011. godine.

Nakon vjenčanja Elizabeta i Philip proveli su oko dvije godine, od 1949. do 1951., živeći na Malti, gdje je on bio smješten u mornarici.

Za sedam decenija, koliko su proveli u braku, kraljevski par je dobio četvero djece: princa Charlesa 1948., princezu Anne 1950., princa Andrewa 1960. te princa Edwarda 1964. godine.

Rame uz rame putovali su po cijelom svijetu, od Australije do Amerike, Afrike i Indije, noseći zastavu Commonwealtha, na čijem je čelu bilo njeno veličanstvo.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*