Izjavu usvojiti do 12. februara

Nakon što je Predsjedništvo BiH napravilo potrebne izmjene u izjavi o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama, zvanični Brisel očekuje da je, po mogućnosti, do 12. februara potpišu lideri stranaka te usvoji Predstavnički dom Državnog parlamenta, nezvanično je “Dnevnom avazu” rečeno u Evropskoj komisiji (EK).

Ako se to desi, potvrđeno je “Avazu”, ključne institucije u Evropskoj uniji (EU) mogle bi do sredine mjeseca aktivirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) za BiH, koji predstavlja dugo čekani korak na putu ka članstvu u EU! Za 12. februar, naime, najavljen je sastanak Evropskog vijeća, na kojem je predviđeno da šefovi država EU prvenstveno razgovaraju o borbi protiv terorizma.

No, izvor “Avaza” iz Brisela tvrdi da bi bilo poželjno da BiH do tog sastanka završi dio svog posla kako bi Evropsko vijeće moglo pozitivno odreagirati te Evropskoj komisiji preporučiti da donese odluku o stupanju SAA na snagu.

Anca Paduraru, glasnogovornica visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherni izjavila je za “Avaz” da su stvari prilično jasne.

– Nakon što je izjavu usaglasilo Predsjedništvo BiH, potrebno je da je potpišu lideri, odnosno da bude usvojena u Parlamentu. Čim se to desi, Evropsko vijeće odlučit će o stupanju SAA na snagu. U tehničkom smislu, ovo će uraditi Vijeće i Komisija – kazala je Paduraru.

Inače, SAA je instrument kojim se osiguravaju mehanizmi i mjerila koja institucijama EU omogućavaju da zajedno sa BiH radi na njenom približavanju standardima EU. Osnovni elementi SAA jesu promoviranje slobode kretanja robe, stvaranje efikasnih institucija, razvoj tržišne ekonomije, smanjenjekriminala i korupcije, promoviranje reforme visokog obrazovanja, razvijanje demokratije, ljudskih prava i nezavisnih medija te poboljšanje transportne infrastrukture u regionu.

On predviđa da BiH u procesu pridruživanju svoju zakonsku regulativu približi najznačajnijim pravilima unutrašnjeg tržišta EU.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*