U Srbiji prvi dan poslije dugo vremena da je više otpusta nego prijema u bolnicama

U Srbiji je danas pređena brojka od 30 posto punoljetnih osoba koje su vakcinisane i prvi je dan poslije dugo vremena da ima više otpusta nego prijema u Covid bolnicama, rekla je večeras premijer Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je istakla da je za nju danas važan dan jer je pređen nivo od 30 posto vakcinisanih (makar prvom dozom) koji su stariji od 18 godina i što poslije dugo vremena ima više otpuštenih iz bolnica nego prijema.

“Zahvaljujući vakcinaciji i mjerama, vidi se stabilizacija”, rekla je Brnabić za RTS.

Ona je ocijenila da je, nakon što se predsjednik Aleksandar Vučić vakcinisao, opet krenulo nevjerovatno interesovanje za vakcine u Srbiji, navodeći da je za samo jedan dan poslije Vučićeve vakcinacije, vakcinisano više od 80.000 građana.

Govoreći o vakcinaciji građana iz regiona, Brnabić je navela da ta akcija nije potpuno prekinuta i da je jučer upućeno 10.000 doza AstraZeneca vakcine kao pomoć Kantonu Sarajevo.

“Ali sada nam je potpuni fokus na našim građanima”, rekla je i dodala da oni dolaze i iz dijaspore i regiona.

Brnabić je navela da će u ponedjeljak biti otvoreni tržni centri i da se nada da će od 19. aprila djeca ponovo ići u škole.

Ona je istakla da se nada da će tokom nedelje biti donesena odluka o otvaranju ugostiteljskih objekata u zatvorenom prostoru.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*