Proizvodnja prvog bh. respiratora moguća sredinom godine, čekaju se neophodni certifikati

Proizvodnja prvog bh. respiratora u Gradačcu mogla bi početi sredinom ove godine, nakon što se izvrši kliničko ispitivanje uređaja koje je planirano u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba.

Prije godinu je tim stručnjaka kompanije TMD Group iz Gradačca, uz potporu medicinskih profesionalaca iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, izradio prototip prvog bh. respiratora.

Podsjetimo, iza osnivanja TMD Groupe stoji i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Iako se njegovo ime trenutno ne nalazi u registru osnivača ove kompanije, Novalić je povezan sa osnivanjem ove kompanije i to prema vlastitom priznanju još u aprilu prošle godine.

Gradačački inžinjeri konstruirali prvi bh. respirator, Novalić im čestitao
Nekoliko mjeseci kasnije, tačnije koncem prošle godine, uređaj za vještačko disanje teško oboljelih pacijenata dobio je certifikat Centra za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) u Velikoj Britaniji, koji potvrđuje da respirator postiže visok nivo funkcionalnost u intenzivnoj njezi.

Ispitivanja u UKC-u Tuzla

Time su otvorena vrata za njegov daljnji razvoj, uz kliničko ispitivanje i certificiranje komponenti. Kako saznaje Klix.ba, procedura ispitivanja funkcionalnosti uređaja će biti obavljena u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a pored domaćih stručnjaka u tome će učestvovati i profesionalci iz Velike Britanije.

“Univerzitetski klinički centar u Tuzli s našom kompanijom je već potpisao ugovor, a to će sada uslijediti i s britanskim kliničkim centrom. Cjelokupan proces će biti obavljen u Bosni i Hercegovini i mi očekujemo da će on biti završen do ljeta ove godine”, kazao je za Klix.ba direktor TMD Groupa Adem Hanić.

U toku proces certifikacije kompanije

Za potrebe proizvodnje prvog bh. respiratora kompanija TMD Group ranije je osnovala i firmu “TMD Medical Components and Devices” i trenutno je u toku proces njene certifikacije.

“Mi smo angažovali konsultantsku kompaniju koja u saradnji s ovlaštenim evropskim centrima trenutno radi na procesu certifikacije. Nadamo se da će i to sve biti završeno do ljeta, nakon čega bismo krenuli u proizvodnju respiratora. Nažalost, kod nas sve procedure idu izuzetno sporo, pa tako i ove naše o kojima govorimo”, dodao je Hanić.

Ideja za nastanak prvog visokosofisticiranog uređaja u Bosni i Hercegovini rodila se početkom pandemije koronavirusa, koja je izazvala veliku potražnju za respiratorima na svjetskom tržištu.

Prototip uređaja za vještačko disanje u Gradačcu je kreiran na osnovu jednog od respiratora, u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a nedugo nakon toga je i redizajniran te upućen u Veliku Britaniju na testiranje.

U svom finalnom obliku bh. respiratori bit će namijenjeni za evropsko i svjetsko tržište, a gradačačka kompanija će se baviti i razvojem te proizvodnjom drugih medicinskih uređaja i opreme, poput oksigenatora, elektromehaničkih kreveta, hirurških noževa, određenih pomagala i slično. Na ovakav način u Bosni i Hercegovini će zaživjeti nova grana industrije koja dosad nije bila zastupljena.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*