Jordan pogubio dvoje zatvorenika kao odgovor na smrt pilota

U Jordanu je pogubljeno dvoje zatvorenika iz Iraka kao odgovor na ubistvo jordanskog pilota Muata al-Kasabeha koga su pripadnici Islamske države živog spalili.

Jordanski zvaničnici su izvjestili da su u zoru obješeni zatvorenica Sadžida el Rišavi, osuđena za umješanost u bombaški napad u Jordanu, i Zijat Karboli, pripadnik Al-Kaide, piše B92.

Oni su pogubljeni nekoliko sati pošto je džihadisti ID objavili snimak na kome se, kako tvrde, vidi zarobljeni jordanski pilot kako živ gori u kavezu.

Jordanska vlada je duže vrijeme pregovarala s pripadnicima ID o razmjeni zarobljenika, ali ti pregovori nisu bili uspješni i Jordan je nakon ubistva pilota najavio osvetu ID.

“Krv mučenika neće teći uzaludno, i osveta će biti proporcionalna katastrofi koja je pogodila sve Jordance zajedno”, naveo je portparol jordanske vojske Mahmud el Amiri.

Iračanka Sadžida el Rišavi je bila osuđena za teroristički napad u glavnom gradu Jordana 2005. godine, u kome je poginulo 60 ljudi.

Podsjetimo, ekstremisti ID su prije ubistva jordanskog pilota pogubili dvojicu japanskih državljana Harunu Jukavu i Kendžija Gotoa nakon što su ih duže vrijeme držali kao taoce.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*