DF i SDP idu ka ujedinjenju!?

Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, na čijem je čelu odnedavno Nermin Nikšić, ozbiljno rade na ujedinjenju dvije partije, koje bi moglo da uslijedi možda već i na lokalnim izborima 2016. godine!

Ova informacija “Nezavisnim” je ekskluzivno potvrđena iz obje ove partije, iako je u ovom trenutku nezahvalno predviđati da li će sudbonosno “da” uslijediti na lokalnim ili uoči parlamentarnih izbora 2018. godine.

No, iz perspektive DF-a, opcija ujedinjenja dvije najjače stranke ljevice u Federaciji biće sasvim izvjesna ukoliko bude uklonjen i dalje snažni politički utjecaj Zlatka Lagumdžije, dugogodišnjeg predsjednika ove partije, za kojeg se vjeruje da iz sjene i dalje kreira ideologiju SDP-a.

Stoga je, čini se, velika odgovornost na novom lideru Nerminu Nikšiću i najužem rukovodstvu, koje će morati izabrati između želje za revitaliziranjem i oporavljanjem SDP-a, odnosno nastavka prihvatanja ogromnog Lagumdžijinog utjecaja na dešavanja u partiji.

Razvoj događaja narednih mjeseci biće interesantno pratiti, tim prije jer je upravo Lagumdžija, nakon izbornog kraha SDP-a u oktobru, pozvao DF i druge partije ljevice na ujedinjenje, što je DF tada glatko odbio.

Da su ove informacije tačne juče su “Nezavisnim” potvrdili Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a, i Miro Lazović, novi član Predsjedništva SDP-a, koji se nakon dugogodišnjeg “izgnanstva” i tavorenja u SDU vratio u domicilnu partiju, koja je istovremeno “anektirala” SDU.

Lazović naglašava da je ujedinjenje ljevice samo pitanje vremena.

“To je i kongresno opredjeljenje SDP-a, a u ovom trenutku dobar je potez GO SDP-a koji je donio odluku o deblokiranju izvršne vlasti u FBiH. To je potez kojim je SDP pokazao odgovornost prema državi i građanima, ali ujedno poslao poruku DF-u da je spreman na saradnju. I Predsjedništvo SDP-a je iskazalo opredjeljenje da se sa DF-om u narednom periodu uspostavlja čvršća saradnja”, potvrđuje Lazović.

On cijeni da obnovljena socijaldemokratija u BiH u narednom periodu mora predstavljati alternativu postojećoj vlasti te da taj blok, sa DF-om, treba da se pojavi zajedno na narednim lokalnim i općim izborima u BiH!

I Podžić naglašava da se ozbiljno razmišlja u tom pravcu.

“Ipak mislim da je možda malo prerano za lokalne izbore 2016. SDP je zaključcima sa GO dao svoj doprinos i sada im treba ostaviti prostora da pročiste svoje redove. Mi u DF-u tvrdimo da ova zemlja može funkcionisati samo na ljevici”, poručuje Podžić.

Selim Bešlagić, dugogodišnji istaknuti aktivista SDP-a, koji je na zasjedanju Kongresa izgubio utrku za predsjednika za svega desetak glasova, također smatra da u SDP-u najprije treba da se dese promjene, iako, kako kaže, ne želi ništa loše da kaže o Lagumdžiji.

“Ujedinjenje ljevice, a to nije samo pitanje SDP-a i DF-a, je moguće na programu. Treba napraviti program za zajedničko djelovanje lijevih snaga, po kojem će djelovati i predstavnici ljevice u vlasti”, ističe Bešlagić.

On naglašava da ujedinjenje ne treba da bude želja pojedinaca, ili protiv pojedinaca, već samo na zajedničkog programu.

Sama činjenica da je Glavni odbor SDP-a odlučio podržati kandidata DF-a za potpredsjednika FBiH iz reda Srba, čime je odblokirao uspostavljanje vlasti i pokazao demokratski kapacitet, dovoljno govori u prilog tome da se nešto krupno dešava na relaciji dvije partije. Ujedinjenje će se, sasvim izvjesno, dogoditi, samo je pitanje koji će politički trenutak za to biti izabran. I da li će Nikšić smoći snage da preda ovlasti novom šefu Željku Komšiću.

“Prekinuti s praksom provođenja želja lidera”

Sam Lazović vjeruje da je SDP već počeo s unutrašnjom demokratizacijom.

“Ono što sam posebno uočio je da je od strane pojedinaca iz SDP-a iz proteklog perioda prisutna želja da se prekine s praksom po kojoj su organi partije bili provodnici želja lidera i pojedinaca oko njega”, kaže Lazović.

(nezavisne)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*