Ugostitelji TK uputili zahtjeve lokalnim i kantonalnim vlastima

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla formirana je Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona. Shodno Pravilniku o radu komorskih udruženja, Grupacija će djelovati u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam.

Na konstituirajućoj sjednici održanoj u Komori 1. aprila 2021. godine, predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona su izabrali Odbor Grupacije, delegirali svoje članove u ovo tijelo i izabrali rukovodstvo Odbora.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivno radi na stvaranju kvalitetnijih rješenja za probleme u oblasti ugostiteljstva, posebno problema nastalih proglašenjem pandemije izazvane pojavom Corona virusa.

Na konstituirajućoj sjednici je odlučeno da se iz prilično velikog broja pitanja koje je neophodno rješavati po hitnom postupku a u cilju očuvanja radnih mjesta i općenito ugostiteljske djelatnosti na području Tuzlanskog kantona, fokusira prva grupa pitanja i problema koji su u vidu zahtjeva upućeni na razmatranje Ministarstvu za finansije, Ministarstvu za trgovinu, turizam i saobraćaj i Vladi Tuzlanskog kantona.

Na 2. sjednici Odbora Grupacije održanoj 21. aprila 2021. godine, predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona donijeli su zaključak da zahtjevi za rješavanje određenih problema, pohitnom postupku upute  svim gradovima i općinama, gradskim i općinskim vijećima na području Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi, obratili su se zahtjevima:

1. Po hitnom postupku, da se donese odluka kojom će se procentualno smanjiti, odnosno, subvencionirati režijske troškove ( kirije, komunalije..kao što je dijelom učinila Gradska uprava Tuzla) i da se obezbijede sredstva za subvencioniranje plata radnika u ugostiteljstvu

2. Da se sa eventualnim pojašnjenjima, izmjenama i dopunama, Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata,  dostavi svim ugostiteljskim objektima na području gradova/općina, da se ista Odluka dostavi MUP TK i svim policijskim upravama i da se insistira na doseljdnom primjenjivanju Odluke.

3. Da se pripremi  Prijedlog  izmjene tarifa općinskih/gradskih komunalnih i preduzeća centralnog grijanja kao i Prijedlog za oslobađanje parking tarife u  gradskim/općinskim centrima poslije 19,oo sati.

4. Da se u potpunosti zabrani ili žestoko sankcioniše svaki vid većeg okupljanja građana na jednom mjestu uz stvaranje buke, ispijanje alkohola, neprimjereno ponašanje, što uveliko nanosi štetu ugostiteljskom sektoru u toku ljetne sezone, a isto tako prikazuje lošu sliku centralnog dijela svakog grada/općine.

Zahtjevi su upućeni s ciljem očuvanja ugostiteljske djelatnosti, očuvanja radnih mjesta, sprječavanja zatvaranja objekata, otpuštanja radnika i prijavljivanja radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*