FZPIO i Poreska uprava FBiH provode aktivnosti na rješavanju problema neplaćanja doprinosa

Predstavnici Federalnog zavoda PIO, Porezne uprave Federacije BiH i udruženja penzionera danas su na sastanku zaključili da je nedisciplina u plaćanju doprinosa važan uzrok teškoća u osiguranju sredstava za isplatu penzija. 

Prošle godine FZPIO i Porezna uprava FBiH upozorili su banke da će ih krivično goniti ukoliko ne prijavljuju one koji ne uplaćuju redovno doprinose uz isplatu neto plaća.

– Na temelju toga Porezna uprava FBiH provodila je intenzivne aktivnosti u ubiranju doprinosa za PIO. To je rezultiralo poboljšanjem u naplati doprinosa, te je u decembru bilo dva posto više, a u januaru pet posto. Ipak, to je još nedovoljno jer imamo veliki broj obveznika koji ne plaćaju i koji varaju na osnovici za obračun doprinosa, odnosno prikazuju minimalnu plaću, a razliku plaćaju nacrno – kazao je direktor FZPIO Zijad Krnjić.

Pritisak na legalnije poslovanje, ističe, će se nastaviti na način da će FZPIO dostavljati Poreznoj upravi FBiH procjene gdje smatra da se stvari problematiziraju.

U tom smislu, Krnjić je mišljenja da se treba akcentirati na „one, koji varaju na osnovici, a to su samostalni obrti i obrti ostalih djelatnosti, agencije i slično, gdje se također vrti oko 1.000 ljudi, kojima poslodavci prikazuju minimalnu plaću i na nju plaćaju doprinose“.

Njegova je procjena da država za neuplaćene doprinose gubi oko 110 miliona KM godišnje, što predstavlja razlog deficita u finansiranju penzija.

Rješenje za ovu situaciju na sastanku je predložio direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović navodeći da se u BiH, kao i u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji treba uvesti da se isplata plaće bez doprinosa i poreza na dohodak smatra krivičnim djelom.

Na taj način, kaže, banke bi se obavezale da ne mogu isplatiti plaću bez doprinosa.

– Time se sistemski rješava problem i povećanje duga – rekao je Arifović, dodajući da Vlada i Parlament FBiH trebaju donijeti hitne mjere na rješavanju ove situacije.

Također, utvrđeno je da je cilj stabilizirati FZPIO da ne bude rizika u redovnosti isplate penzija i da će se o povećanju penzija morati razgovarati s novim vlastima, jer se tiče propisa na koji način će se ubirati penzije.

Navodeći da su stope doprinosa veće u okruženju nego kod nas, predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić istakao je da su penzioneri protiv toga da se vrši smanjenje doprinosa, jer bi se time ugrozio cijeli sistem i penzije bi bile enormno smanjene.

Savez udruženja penzionera u FBiH na sastanku je potpisao sporazum s Federalnim zavodom PIO, na osnovu kojeg će oko 1.000 penzionera ove godine ići na besplatno liječenje i rehabilitaciju u banji Fojnica.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*