Obama za BiH predvidio 28,1 miliona dolara

U budžetu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji je prije dva dana Kongresu predložio predsjednik Barak Obama nalazi se niz stavki koje se odnose na američku pomoć Bosni i Hercegovini u ukupnom iznosu od 28,1 milion dolara, prenosi agencija Fena.

U dokumentu predloženom Kongresu predviđeno je da u okviru podrške institucionalnom jačanju naše države za fiskalnu 2016. godinu budu izdvojena 24,3 miliona dolara.

Kako se navodi u budžetu, ta sredstva bila bi izdvojena da se u BiH „vrati zamah euroatlantskih integracija, da joj se pomogne u odupiranju vanjskim pritiscima, te poboljša napredak u reformama”.

Pomoć SAD-a treba biti iskorištena i radi podrške razvoju državnih institucija, zatim jačanja vladavine prava, poticanja zdravog privrednog i institucionalnog okruženja radi promicanja ulaganja.

Također, odnosi se i na povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u ciljanim sektorima, navodi se u budžetu SAD-a.

Nadalje, u dokumentu se navodi da će znatna pomoć biti usmjerena i radi poboljšanja upravljanja na drugim nivoima vlasti, a posebno za jedinice lokalne samouprave, te civilnog društva. Zanimljivo je i da su sredstva usmjerena na programe putem kojih se rješavaju etničke tenzije.

Dodatnih 3,8 miliona maraka izdvaja se za podršku jačanja i profesionalizacije institucija i agencija nadležnih za provođenje zakona i vladavine prava, te samom pravosuđu.

“Planirani su fondovi kojima će BiH podržati napore koje treba uložiti na povećanju koordinacije i hitne intervencije između različitih agencija za provođenje zakona, kao i na jačanje policijskih akademija. Podrška se odnosi i na jačanje kapaciteta Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), koje treba osigurati kvalitetan nadzor i imenovanje tužitelja i sudija, kaže se u ovoj budžetskoj stavci.

Navodi se i da se američka pomoć odnosi na jačanje saradnje između policije i tužiteljstva, zatim na efikasno suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije, terorizma i rješavanja predmeta ratnih zločina.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*