TI BiH: Najviše prijava na korupciju u državnoj upravi

Građani su u 2014. godini Transparency Internationalu Bosne i Hercegovine najčešće prijavljivali nepravilnosti pri procesu zapošljavanja, a veliki broj prijava slučajeva korupcije pristigao je i iz područja pogođenih poplavama i klizištima.

Iz ove nevladine organizacije navode da je Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), lani primio 1.149 poziva putem besplatne linije za prijavu slučajeva korupcije, a veliki broj prijava pristigao je i elektronskim putem.

TI BiH je prema relevantnim institucijama postupao na osnovu 181 slučaja, a ubjedljivo najveći broj u 2014. godini (30,3 posto) odnosio se na državnu upravu, zatim iz kategorije ostalo, koja se odnosi na različite upite građana, posebno iz područja pogođenih poplavama i klizištima (16,5 posto), pravosuđe (10,4 posto) i obrazovanje (9,3 posto).

-Kao i prethodnih godina, najviše prijava odnosilo se na nepravilnosti pri procesu zapošljavanja, pa su tako prijavljeni neregularno provedeni konkursi za prijem državnih službenika na svim nivoima vlasti, ali i prijem zaposlenih u javnim ustanovama i javnim preduzećima. Povećan je broj prijava na rad javnih preduzeća i javnih ustanova, a najčešće su se prijave odnosile na proces javnih nabavki i direktnih sporazuma sa ponuđačima – navodi se u saopćenju TI BiH.

Veliki broj prijava u kategoriji ostalo posljedica je činjenice da je BiH bila pogođena poplavama i klizištima, te se više od 500 prijava odnosilo na neregularnosti pri dodjeli humanitarne pomoći i popisu štete.

TI BiH je u 12 slučajeva postupao na osnovu pritužbi na rad pravosudnih institucija, a uglavnom se prijavljuje dužina postupka pred sudom, nepostupanje tužilaštva po prijavama građana i odugovlačenje postupanja, što rezultira zastarom krivičnog gonjenja ili donošenjem odluke o nesprovođenju istrage. Jedna prijava odnosila na rad glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, a anonimno su je podnijeli tužioci Tužilaštva BiH.

-Kao jedan od uspješnih primjera, TI BiH izdvaja slučaj stranke iz Sarajeva koja je uspjela zaštiti svoju privatnu imovinu poslije dugogodišnje borbe sa administracijom Općine Centar Sarajevo zbog bespravne gradnje investitora koji je pokušao graditi na njegovom zemljištu.
Pravni savjetnici TI BiH savjetovali su stranci da podnese zahtjev za zaštitu ustavom zajamčenih prava i slobodu kako bi se konačno izvršilo rješenje opštine o rušenju bespravnog objekta, te su pomogli stranci pri sastavljanju zahtjeva. Sud je usvojio zahtjev i objekat je porušen, a zahvaljujući pomoći pravnih savjetnika TI BiH stranka je uspjela zaštititi svoju imovinu – navodi se u saopćenju.

Međutim, uvećan broj prijava, kao i pritužbe na rad pravosudnih organa, svjedoče da je procesuiranje korupcije i dalje na nezadovoljavajućem nivou.

-Još uvijek je vidna nepravilna primjena Zakona o slobodi pristupa informacijama, a TI BiH je tim povodom samo tokom prošle godine podnio 32 tužbe protiv institucija koje su kršile Zakon, dok je šest presuda doneseno iz ranije pokrenutih postupaka zbog kršenja ZOSPI u korist TI BiH – stoji u saopćenju.

TI BiH ponovo apelira i ovim putem da svi koji su bili svjedoci ili žrtve korupcije prijave sve uočene nepravilnosti nadležnim institucijama i putem besplatne linije 0800 55555 ili web stranice www.ti-bih.org.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.