Naučnici identifikovali slučajeve prijenosa koronavirusa s čovjeka na mačke

Škotski naučnici identificirali su dva slučaja gdje se smatra da su ljudi zarazu koronavirusom prenijeli na svoje mačke. Kako prenosi BBC, istraživači sa Univerziteta u Glasgowu kazali su da su obje mačke razvile virus nakon svojih vlasnika.

Mačke su bile različitih pasmina i živjele su u odvojenim domaćinstvima. Jedna je pokazivala blage simptome, ali druga je morala biti uspavana.

Nakon ove potvrde naučnici žele poboljšati razumijevanje mogu li kućni ljubimci utjecati i prenijeti zarazu na ljude. Ovi slučajevi su otkriveni u sklopu programa nadzora mačje populacije u Velikoj Britaniji.

Istraživači vjeruju da su oba ljubimca zarazili njihovi vlasnici, koji su imali simptome koronavirusa prije nego što su se mačke zarazile.

Istraživanje objavljeno u časopisu Veterinary Record kaže da trenutno nema dokaza o prenošenju zaraze sa mačke na čovjeka niti da mačke, psi ili drugi ljubimci igraju značajnu ulogu u epidemiologiji ljudskih infekcija.

Međutim, naučnici ističu da bi ljubimci i domaće životinje mogli djelovati kao “rezervoar virusa” koji omogućava kontinuirani prijenos te su kazali kako je od velikog značaja poboljšati razumijevanje mogu li kućni ljubimci utjecati na zarazu ljudi.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*