(VIDEO) Dr. Dijana Dugonjić: Zabrinjava pad broja vakcinisane djece u Tuzli tokom pandemije COVID-19

Nema medicinski opravdanih razloga za odgađanjem provođenja imunizacije u FBiH u skladu sa Programom obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti zbog aktuelne epidemiološke situacije uzrokovane COVID-19 bolesti. Međutim, prema riječima dr. Dijane Dugonjić, pedijatrice u Domu zdravlju Tuzla, koja je bila gošća otvorenog programa RTV 7 Tuzla, pandemija je u velikoj mjeri utjecala na značajan pad broja vakcinisane djece u 2020. godini, što su zaključci nedavno održane online konferencije o značaju redovne imunizacije.

Prema riječima dr. Dugonjić, veliki razlog pada broja vakcinisane djece jeste i lockdown koji je bio prošle godine, kao i potencijalni kontakti porodice sa zaraženim osobama kao i vrijeme izolacije, ali i organizacija rada vakcinalnih centara na početku pandemije.

Roditelji u narednom periodu mogu očekivati i da budu pozvani od strane centra za vakcinaciju da dovedu dijete na propuštenu vakcinu na tačno naznačeni termin.

Kada je upitanju Dom zdravlja Tuzla, sve infromacije u vezi sa vakcinacijom djece dostupne su na broj telefona 035/368-432.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*