Blizu 70.000 ljudi u Al-Aksi klanjalo posljednji džuma-namaz u ramazanu

Uprkos brojnim poteškoćama i opstrukcijama Izraela, hiljade Palestinaca zaputilo se danas prema džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom al-Qudsu (Istočni Jerusalem) kako bi obavili posljednji džuma-namaz u ovogodišnjem mjesecu ramazanu, javlja Anadolija.

Hiljade Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali od ranih jutarnjih sati prolazili su vojne kontrolne punktove između Zapadne obale i Al-Qudsa kako bi u Al-Aksi obavili redovnu zajedničku molitvu muslimana petkom.

Izraelske vlasti ranije su donijele odluku da će sa Zapadne obale u Al-Quds moći ući samo 10.000 Palestinaca koji su vakcinisani protiv koronavirusa.

Izraelski vojnici su u skladu sa uputama na kontrolnim punktovima vršili provjere identiteta i potvrda o vakcinaciji.

Izraelska policija, koja je blokirala puteve u blizini Starog grada istočnog Al-Qudsa, nije dozvolila prolazak nijednom vozilu osim autobusima.

Nakon dugog putovanja i mnogo poteškoća, Palestinci su danas ispunili prostor unutar kompleksa džamije al-Aksa, a prema podacima Uprave za vakufe u Al-Qudsu, posljednji džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu klanjalo je oko 70.000 Palestinaca.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*