Manchester City je novi prvak Engleske, Građani osvojili sedmu titulu

Nogometaši Manchester Cityja postali su novi prvaci Engleske nakon što je Leicester u meču 36. kola Premiershipa pobijedio Manchester United na Old Traffordu i tako matematički riješio pitanje borbe za prvo mjesto.

Ovo je ukupno sedma titula prvaka za Manchester City, a peta u 21. stoljeću kada su ih kupili vlasnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. No, za Manchester City sezona nije gotova jer će igrati i finale Lige prvaka protiv Chelseaja.

Za Guardiolu je ovo deveto prvenstvo koje je osvojio na klupi jednog tima, nakon što je osvojio tri titule prvaka sa Barcelonom i tri titule prvaka sa Bayernom. Sa Barcelonom je osvojio i dvije Lige prvaka, a to će pokušati uraditi i u ovogodišnjem finalu.

Što se tiče utakmice između Manchester Uniteda i Leicestera, Crveni đavoli su današnji susret igrali faktički s rezervnim sastavom. U 10. minuti Leicester dolazi u vodstvo golom Thomasa, no sjajni mladi napadač Greenwood je u 15. minuti poravnao na 1:1.

Ipak, pobjedu i tri boda Leicesteru donio je turski defanzivac Soyuncu golom u 78. minuti, nakon čega je bilo jasno da je Manchester City i matematički novi prvak Engleske.

Što se tiče trenutne tabele, Manchester City tri kola prije kraja ima 80 osvojenih bodova, 10 više od Manchester Uniteda i 14 više od Leicestera. Guardiolin tim je u ovoj sezoni postigao ukupno 72 pogotka, a primili su samo 26, što ih čini najboljom defanzivnom ekipom u ligi.

U dosadašnjem toku sezone ostvarili su 25. pobjeda te po pet remija i poraza, a u posljednjem kolu doživjeli su poraz od Chelseaja na svom terenu. U narednom meču igraju protiv Newcastlea u gostima.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*