Nelson: Ovo nije obična vojna vježba već najveća koju su SAD imale u BiH

Američke vojnika koji su danas stigli na Međunarodni aerodrom u Sarajevu kako bi učestvovali u vježbi “Brzi odgovor 21”, pozdravio je ambasador ove zemlje u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

Nelson je kazao kako ovo nije obična vježba već važan trening kako za američke tako i za bh. vojne snage.

“Vi idete koracima desetina hiljada američkih vojnika koji su poslije 1996. godine služili na uspostavi mira poslije potpisa Dejtonskog sporazuma”, kazao je on te podsjetio na razne etape u vojnoj saradnji dvije zemlje.

Nelson je kazao da je “Brzi odgovor 21” najveća vježba koju su američke vojne snage ikad imale u našoj zemlji te da ona u ovakvom vremenu ima veliki značaj.

Planirano je da se vježba “Brzi odgovor 21” održi od 17. maja do 2. juna. Njom će rukovoditi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM) i dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno, odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gdje u svijetu.

U ovoj bilateralnoj vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*