Nacija radoholičara radi previše: Japanci će biti primorani da koriste godišnji odmor

Japanski parlament će usvojiti novi zakon kojim će osigurati svim radnicima korištenje godišnjih odmora, jer su zbog ekstremne radne etike i prevelikog broja radnih sati sedmično uposlenicima narušeni zdravlje i smanjena produktivnost.

Japanci su poznati kao nacija radoholičara, koji često rade i po 14 sati dnevno, a njihove navike je teško promijeniti. Novi nacrt zakona, koji će uskoro biti na dnevnom redu japanskog parlamenta, omogućit će Japancima odmor, jer će poslodavci imati pravnu obavezu da osiguraju uposlenicima korištenje slobodnih dana.

Vlasti već tri godine potiču promjene kada je u pitanju korištenje godišnjih odmora, jer se ispostavilo da ekstremna radna etika Japanaca nosi previsoku cijenu po zdravlje, društvo i produktivnost.

Uzrok problema leži i u japanskoj kulturi koja poštuje harmoniju pa brojni radnici ne koriste odmor zbog komentara kolega.

“Rad do smrti” je tako česta pojava u Japanu da čak ima i svoj naziv – “karoshi”. Vlasti su saopćile da se desi 200 “karoshi” slučajeva godišnje. Blizu 22 posto Japanaca radi više od 49 sati sedmično, dok u Sjedinjenim Američkim Državama više od 49 sati radi 16 posto uposlenika. U Njemačkoj i Francuskoj taj procent iznosi 11 posto.

Eriko Sekiguchi, 36-godišnja, fakultetski obrazovana žena, koristila je samo osam, od ukupno 20 dana godišnjeg odmora prošle godine. Od tih osam dana, šest je uzela zbog bolesti.

“Niko drugi ne koristi svoj odmor”, pojasnila je ona.

Sekiguchi se također boji da se neće udati ili čak imati vezu, osim ako ne nađe partnera u uredu u kojem radi. Kaže kako bi voljela da joj se firma jednostavno zatvori na neko vrijeme, kada bi svi radnici otišli na odmor, a onda opet, svi zajedno počeli raditi.

Uposlenik Ministarstva zdravstva Yuu Wakebe je rekao kako rutinski radi 100 sati prekovremeno mjesečno, a od godišnjeg odmora koristio je pet dana, od kojih jedan zbog bolesti.

Jednom je uspio čak otići i do Havaja na porodični odmor.

“Plaćeni godišnji odmori su pravo radnika. Ali raditi u Japanu uključuje i volontiranje. Mlađim radnicima je neugodno da odu kući nakon posla, ukoliko njihovi direktori ne odlaze kući”, kazao je Wakebe.

Novi zakon predviđa fleksibilnije radno vrijeme i podstiče roditelje da provode više vremena s djecom tokom ljeta.
(Klix.ba/Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.