Sjećanje na radničku revoluciju u Tuzli

Za razliku od prošle godine, kada je više hiljada ljudi protestom iskazalo svoje nezadovoljstvo, 7. februar u Tuzli protekao je mirno.

Prije godinu dana, između ostalog, zapaljena je i zgrada kantonalne vade. Danas, ta ista zgrada predstavlja simbol radničke revolucije koja se iz Tuzle proširila i na ostale gradove.

Oko 500 ljudi, obespravljenih radnika, građana Tuzle i okolnih općina, okupilo se danas na mjestu gdje je sve počelo, želeći još jednom podsjetiti na svoje nezadovoljstvo.

Prošlogodišnje demonstracije, prema mišljenju većine, nisu dovele do većih promjena. Zapaljena bivša zgrada kantonalne vlade danas je simbol radničkih protesta, podsjeća na nemire ali predstavlja i upozorenje za nove vladajuće strukture da radničke zahtjeve ne trebaju ignorisati, istakao je Sakib Kopić, predstavnik Sindikata solidarnosti.

Sindikat solidarnosti još jednom je podsjetio na zahtjeve radnika i oni bi trebali biti prioritet za novu vlast. Traže izradu novog zakona o stečaju po kojem bi radnik trebao da bude u prvom isplatnom redu. Traže povezivanje radnog staža za sve radnike, bez obzira na to da li dolaze iz privatne ili društvene firme, a jedan od zahtjeva je i oslobađanje krivične prekršajne odgovornosti za sve učesnike februarskih protesta.

Nadležnim su dali 100 dana da počnu raditi na njihovim zahtjevima. Ukoliko ne bude promjena za to vrijeme, ponovo će pozvati radnike da ruše i novu vlast, poručeno je danas na obilježavanju godišnjice februarskih protesta.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*