Parlament FBiH: Sutra izjašnjavanje o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH

Na sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sutra se očekuje potvrđivanje imenovanja predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH. 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH ove sedmice ovjerila je kandidatske liste predlagača Kluba delegata bošnjačkog naroda, Kluba delegata hrvatskog naroda i pet delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Za predsjednika Federacije BiH kandidiran je Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a za dvojicu potpredsjednika Melika Mahmutbegović iz SDA i Milan Dunović iz Demokratske fronte.

U petak je istekao rok za žalbe na odluku CIKBiH, koje su se mogle podnijeti Apelacionom odjelu Suda BiH.

– Nakon okončanja izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH trebali bi početi dogovori šefova vladajućih stranaka u FBiH, SDA, HDZ-a BiH i Demokratske fronte, o formiranju postizbornog saziva Federalne vlade – izjavio je potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Saša Mitrović za Fenu.

Također, sutra bi Predstavnički dom Parlamenta FBiH trebao usvojiti odluke o privremenom finansiranju vanbudžetskih korisnika (Federalni zavod PIO, Zavod za zapošljavanje i Zavod za zdravstveno osiguranje/reosiguranje) za prva tri mjeseca ove godine, koje je već potvrdio Dom naroda.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.