Na crnim računima 120 milijardi dolara za kriminalce, političare…

Bankarski div HSBC pomagao je svojim bogatim klijentima izbjeći poreze i “zamračiti” milione dolara, izdajući novčanice kojima je nemoguće ući u trag i savjetujući ih kako zaobići porezne vlasti, javlja Guardian pozivajući se na podatke o tajnim računima koji su procurili u javnost.

Dokumenti do kojih su saradnjom došli Guardian, Le Monde, BBC i Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, otkrivaju kako je podružnica britanske banke u Švicarskoj svojim klijentima često omogućavala podizanje velike količine novca u stranim valutama koje se rijetko koriste u Švicarskoj. HSBC se suočava i s optužbama za pomaganje klijentima da prikriju neprijavljene “crne” račune od poreznih vlasti u njihovim zemljama.

Bankarski div navodno je račune otvarao i kriminalcima te korumpiranim poduzetnicima među kojima su i trgovci oružjem koji su slali mine djeci vojnicima u Africi, s posrednicima diktatora iz zemalja Trećega svijeta te šverceri krvavih “dijamanata”.

Dokumenti navodno dokazuju i postojanje privatnih računa slavnih osoba iz svijeta sporta, muzike, Hollywooda, politike, aristokracije i mnogih drugih.

Podaci do kojih su došli mediji odnose se na razdoblje od 2005. do 2007., a vezani su uz više od 30.000 računa te 100.000 pojedinaca i pravnih osoba iz više od 200 zemalja. Na spomenutim računima nalazilo se gotovo 120 milijardi dolara.

Banka je priznala kako su mjere sigurnosti i opreza 2007. bile na značajno nižem nivou od današnje te kako su “poduzeli mjere s ciljem reformiranja i odbacivanja klijenata koji ne zadovoljavaju nove standarde”.

Na taj su način, poručuju iz banke, od 2007. popis klijenata smanjili za 70 posto, prenosi Večernji.hr.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*