Epidemiju slinavke i šapa držati pod kontrolom na Balkanu

Evropska unija i Svjetska poljoprivredna organizacija (FAO) intenzivirali su napore na pomoći zemljama u pripremi za svako eventualno izbijanje epidemije slinavke i šapa među ovcama, kozama i drugim životinjama, uključujući i balkanske zemlje, saopćeno je u ponedjeljak iz sjedišta FAO u Rimu.

Sekretarijat za kontrolu slinavke i šapa Evropske komisije(EuFMD), rukovodi širokim programom jačanja kapaciteta vetrerinarskih službi u Evropi, uzimajući u obzir da čak i jedna epidemija slinavke i šapa ima ogromne ekonomske posljedice za pojedinačne zemlje i Evropu kaao cjelinu. Iako nije opasna po ljudsko zdravlje, bolest izaziva teške gubitke u proizvodnji i velika ograničenja u međunarodnoj trgovini. Također može imati posljedice po ruralne aktivnosti kao što je seoski turizam.

Epidemija slinavke i šapa u Velikoj Brutaniji u 2001. godini koštala je tu zemlju 16 milijardi dolara i rezultirala je klanjem 10 miliona ovaca i krava u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja virusa. U posljednjim godinama EuFMD je obučio oko 500 veterinara širom Evrope za trenutnu reakciju na bolest, uspostavio je vanredni kurs obuke veterinara za krizne situacije, i formirao je mrežu za svoje države članice da stvaraju planove za vanredne situacije i banku podataka za diobu iskustava, saopćeno je iz EuFMD.

Iako su države članice EU iskorijenile virus, on trenutno kruži u dijelovima evropskog susjedstva i u stotinjak zemalja u Africi, na Bliskom istoku, velikim dijelovima euroazijske kopnene mase i u nekim regijama Južne Amerike.

Jedna od regija kojoj Komisija pridaje posebnu pažnju je Balkan, koji čine države koje su članice EU i one koje to nisu, i koji je bliži zaraženim zemljama na jugu i na istoku. EuFMD pomaže zemljama da razviju i testiraju planove za hitne situacije kako bi odgovorile na izbijanje epidemije prije nego što se virus proširi na krda stoke ili u vrijeme kada se stoka doprema na tržište. U svim naporima na zaustavljanju širenja bolesti, saradnja između zemalja od ključnog je značajka, saopćeno je uz ponedjeljak iz EuFMD.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*