Košarkašice BiH danas protiv moćne Francuske nastavljaju bajku na Eurobasketu

Bajka košarkašica Bosne i Hercegovine na Eurobasketu nastavlja se danas četvrtfinalnim okršajem s favorizovanom selekcijom Francuske. Meč u Strazburu na programu je od 18,00 sati.

Izabranice Gorana Loje već su ispisale historiju ostvarivši prvi ulazak među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta, a danas imaju priliku izboriti se za polufinale.

BiH je u grupnoj fazi ostvarila dvije pobjede protiv odlične Belgije i Turske, ali zbog poraza od Slovenki nije izborila direktan plasman u četvrtfinale. Zato su naše košarkašice igrale poseban baraž u kojem su jučer pobijedile Hrvatsku i tako izborile narednu fazu takmičenja.

“Utakmica protiv Hrvatske ulijeva optimizam za nastavak takmičenja. Već smo se pripremili za Francusku, jučer je bio dan odmora, ali imali smo trening. Nastojat ćemo, kao i za svaku drugu utakmicu, da se maksimalno dobro spremimo. Očekujemo da djevojke odigraju opušteno, bez rezultatskog pritiska. Mi smo već napravili historijski uspjeh i želim da danas igramo lijepu košarku, da to bude lijepa utakmica, da izađemo uzdignute glave s terena i nastavimo naše takmičenje u Španiji”, rekao je selektor Lojo.

Za razliku od BiH, Francuska je ostvarila sve tri pobjede u grupi i to razbivši i Hrvatsku i Češku i Rusiju. Prve su favoritkinje Eurobasketa, a zanimljivo da već dvije godine nisu doživjele poraz ni u zvaničnim ni u prijateljskim mečevima.

Dok naša selekcija najviše zavisi od partija Jonquel Jones, koja ima najveći prosjek poena po utakmici na čitavom Eurobasketu, kod Francuske je potpuno drugačija situacija. Naime, Francuskinje imaju širok igrački kadar kvalitetnih igračica tako da je aposlutno svejedno koja se igračica nalazi na parketu. Ističe se jedna od najboljih evropskih košarkašica u historiji Sandrine Gruda, koja ima najbolji prosjek (14 poena po meču), a prati je Endene Miyem (12), dok dominaciju pod koševima pravi Valeriane Vukosavljević, koja je u tri meča sakupila 25 skokova.

Zbog svega toga nije ni čudo što stručnjaci i kladionice za apsolutnog favorita u ovom meču postavljaju selekciju Francuske te da bi naš prolaz u polufinale bio ravan jednom od najvećih sportskih čuda posljednjih godina.

Pobjednik duela između BiH i Francuske u polufinalu Eurobasketa igrat će protiv boljeg iz meča Bjelorusije i Švedske.

(RTv7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*