Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, nijemi je svjedok srebreničkog genocida počinjenog u julu 1995. godine nad nedužnim civilima tog područja. Sastoji se od mezarja i Fabrike akumulatora, naime, sakralne i memorijalno-komercijalne komponente. Na jednom dijelu mezarje, musala i Zid sjećanja na kojem su ispisana imena 8.372 žrtve srebreničkog genocida, ali i bijeli nišani poredani jedan do drugoga s imenima očeva, sinova, djedova, amidža... ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )

Dritan Abazović i Đorđe Radulović dolaze u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida

Ovogodišnjem obilježavanju 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice 11. jula trebala bi prisustvovati i delegacija zvaničnika iz Crne Gore, čija je Skupština nedavno usvojila Rezoluciju o Srebrenici.

Kako nam je kazala Munira Subašić, predsjednica udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, u crnogorskoj delegaciji, među ostalim trebali bi biti Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade te Đorđe Radulović, šef crnogorske diplomatije.

“Uputit ćemo i poziv predstavnicima Bošnjačke stranke, koja je inicirala usvajanje Rezolucije u Skupštini”, kazala nam je Subašić, rekavši da će će putem ambasada, odnosno Ministarstva vanjskih poslova uputiti poziv i zvaničnicima drugih zemalja.

Govoreći o tome kako će izgledati ovogodišnje obilježavanje, Subašić kaže da je za ukop spremno 19 tijela. Ovogodišnju dženazu i komemoraciju pratit će niz popratnih aktivnosti.

Među ostalim, kako kaže Subašić, bit će organizirana i prigodna konferencija, a udruženje na čijem je čelu organizirati će likovno-literarni konkurs za srebreničku djecu pod nazivom “Srebrenica jučer, danas sutra”.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*