Ratna pisma jedne majke

U izdanju tuzlanskog Off-seta objavljena je knjiga prof. dr Nisvete Alispahić „Ratna pisma jedne majke“, koja će biti promovirana u srijedu, u 18 sati, u Galeriji „Mandžić“ u Tuzli, piše novinska agencija Patria.

Riječ je o jedinstvenoj ratnoj hronici (1992-1995), budući da su kroz pisma koja jedna majka piše kćerki u izbjeglištvo, opisani historijski događaji i ratna svakodnevnica.

U predgovoru knjige Indira Kučuk Sorguč, između ostalog, piše:

– Sve velike ratne priče na svijetu ispričane su kroz obiteljski objektiv. Tek na toj najtananijoj emotivnoj razini možemo osjetiti stvarnost ratnih strahota. A žica koja nosi najdublju osjećajnost jeste ona koja veže majku za kćerku. Upravo kroz ovaj emotivni okvir imamo priliku proviriti u ratnu svakodnevnicu Tuzle. To majka, koja je u Tuzli, piše pisma kćerki, koja je u izbjeglištvu, u Londonu. Pisma su nadomještaj za izgubljeni dodir, riječ, zagrljaj.

Pisanje je izraz ljubavi. Majka dok piše, kao da razgovara sa svojom kćeri. Zato joj piše dugo. Piše joj o svemu. Pokušava joj preslikati ratnu stvarnost.

(…) Pred nama se otvaraju kućna vrata tuzlanske obitelji Alispahić. Majka Nisveta, koja je autor ove knjige, ugledna je ginekologinja, šefica Klinike i univerzitetska profesorica. Kćerka Selma Alispahić, najmlađa diplomirana glumica u bivšoj Jugoslaviji i već do rata ostvarila je nekoliko glavnih uloga kao glumica Narodnog pozorišta Sarajevo.

Posljednji dan prije opsade Sarajeva, Selma uspijeva doći u Tuzlu, i posljednji dan prije prekida koridora za Hrvatsku, Selma se, na insistiranje obitelji, uspijeva prebaciti do Londona. Za nju tada počinje njena izbjeglička, a za njenu obitelj njihova ratna neizvijesnost. Dramu jedne obitelji, koja je, kao i mnoge, do 1992. živjela jednim stabilnim i sadržajnim životom, moguće je iščitati iz pisama prof. dr Nisvete Alispahić.

Ova pisma su ujedno više od te osjećajnosti, utoliko što nam donose ratnu hroniku izvan uobičajenih hroničarskih formi i stilova, već u onom izvornom, gotovo razgovornom obliku, kako se o događajima i pojavama priča u njihovoj blizini. Teško da postoji direktniji ulazak u slike i prilike ratnog vremena i ambijenta, od ovog koji dobijamo kroz pisma pisana s ciljem da budu razgovor, da prenesu sliku od cjeline do detalja, i da svjedoče majčinsku ljubav koja je tako snažna da jedva staje u slova i u riječi – napisala je Indira Kučuk Sorguč.

Knjiga „Ratna pisma jedne majke“ je najveća zbirka ratnih fotografija Tuzle, budući da je ilustrirana sa 120 fotografija čiji je autor poznati fotoreporter Amel Emrić. Book trailer za knjigu kreirala je prof. dr Selma Rizvić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.