Evropski parlament danas glasa o amandmanima i izvještaju o napretku BiH

Evropski poslanici glasaće danas o amandmanima i izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine na putu pristupanja Evropskoj uniji, saopšteno je iz Evropskog parlamenta u Briselu.

Hrvatski europarlamentarci oštro su juče na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta kritikovali prijedlog teksta izvještaja o BiH, jer nisu spomenuta prava konstitutivnih naroda.

Europoslanik Željana Zovko iz HDZ-a u raspravi je ocijenila da je izvještaj pokušaj brisanja konstitutivnosti naroda.

“Neki u ovome parlamentu pokušavaju izbrisati konstitutivne narode iz realnosti BiH. Upozoravam vas, to je jednom rezultiralo velikom tragedijom”, rekla Zovko, koja se obratila europarlamentarcima u ime Evropske narodne stranke.

Hrvatski poslanik Ruža Tomašić je, u ime Evropskih konzervativaca i reformista, istakla da Evropski parlament odbija da prihvati činjenicu da je BiH tronacionalna država tri konstitutivna naroda”. Ona je navela da Evropski parlament “provodi društvene eksperimente na narodima u BiH”.

Sunčana Glavak pozvala je europarlamentarce da podrže amandmane kojima bi se uvrstila prava konstitutivnih naroda u rezoluciju.

“Konstitutivni narodi su osnova i bez toga ne možemo nastaviti”, navela je Glavak.

U prijedlogu rezolucije Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, čiji je izvjestilac Paulo Rangel, ne spominju se prava konstitutivnih naroda, ali je izraženo žaljenje zbog činjenice da BiH i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, jer nije provela odluke Evropskog suda za ljudska prava u nekoliko predmeta, među kojima je “Sejdić-Finci”.

(RTV7/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*