Pogledajte šta je dosad sanirano sredstvima EU nakon prošlogodišnjih poplava

Na drugom sastanku Savjetodavnog panela EU programa za oporavak od poplava, održanom danas u Sarajevu, razmatran je napredak u naporima za oporavak od poplava u Bosni i Hercegovini, razmijenjene su informacije o dosadašnjim rezultatima, a razgovaralo se i o budućim prioritetima. Posebno su istaknute sanacija stambenih jedinica, ažuriranje procjene štete, jačanje zaštite od poplava i nastavak efikasne koordinacije, prenosi bh. novinska agencija Patria.

EU program za oporavak od poplava je do 4. februara 2015. ostvario sljedeće ključne rezultate širom područja koja su pogođena poplavama u Bosni i Hercegovini:

– 1.170 domova je sanirano, a radovi  na sanaciji dodatnih 171 domova su trenutno u toku.

– 78 javnih objekata je sanirano, a u toku su radovi na 26 javnih objekata.
– 37 objekata komunalne infrastrukture je sanirano, a radovi na 42 objekta su u toku.
– završene su isplate bespovratnih sredstava za svih 56 odabranih  malih i srednjih preduzeća (u ukupnom iznosu od EUR 1.47 miliona), što će pomoći u zadržavanju i generiranju više od 1.800 radnih mjesta.

Nakon sastanka, Massimo Mina, šef Sekcije Operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH kazao je da EU smatra da je koordinacija i saradnja sa relevantnim domaćim vlastima od presudne važnosti u upravljanju naporima EU za oporavak od poplava kao i u usmjeravanju te pomoći.

– Današnji sastanak Savjetodavnog panela nam je dao priliku da ocijenimo napredak i rezultate koje smo do sada zajedno sa vlastima postigli, te da razgovaramo o načinima produbljivanje naše daljnje saradnje. Drago nam je da ima dosta vidljivih i opipljivih rezultata na terenu, ali jasno je da su potrebni daljnji održivi napori u ključnim područjima kao što su sanacija stambenih jedinica i normalizacija životnih uslova kako bi se pomoglo onima kojima je to najpotrebnije. Također je bitna bliska saradnja u budućnosti u jačanju otpornosti od poplava kako bi ove zajednice bile sigurne od budućih poplava, posebno u kontekstu 25 miliona eura bespovratnih sredstava koje je EU izdvojila za Bosnu i Hercegovinu u ovoj oblasti – kazao je Mina.

Savjetodavni panel je ključna komponentna upravne strukture EU programa za oporavak od poplava. Sastoji se od ključnih domaćih institucija koje su odgovorne za napore u oporavku od poplava na državnom, entitetskom i nivou Brčko distrikta BiH, kao i predstavnika Delegacije Evropske unije u BiH u, svojstvu donatora, i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), u svojstvu partnera u implementaciji programa.

Savjetodavni panel je uspostavljen u oktobru 2014. kako bi se osigurala maksimalna sinergija u aktivnostima na oporavku od poplava između Evropske unije i domaćih vlasti na svim nivoima, a također služi kao forum za razmjenu informacija o tekućim i planiranim aktivnostima na oporavku od poplava.

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.