Dok su sve oči uprte u odlazak bh. državljana u Siriju, dobrovoljci u Ukrajinu odlaze bez problema!

Prema Krivičnom zakonu BiH odlazak na strana ratišta zabranjen je za sve bh. državljane, piše novinska agencija Patria.

Izmjene Krivičnog zakona donesene su prošle godine i tada su Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ali i druge policijske agencije mogle sveobuhvatnije krenuti u akcije hvatanja onih koji propagiraju ili nagovaraju na odlaske u paravojne jedinice širom svijeta.

U BiH su se tako desile dvije akcije kodnog naziva „Damask“ gdje su uhapšeni ljudi koji su vrbovali mladiće i djevojke za odlazak na sirijsko ratište, gdje se već nalazi na desetine bh. državljana.

Rezultat ove akcije je hapšenje Bilala Bosnića kojem suđenje počinje 11. januara. Međutim, BiH i njen manji entitet RS suočen je s drugim problemom odlaskom dobrovoljaca na ratište u Ukrajini gdje se bore na strani ruskih pobunjenika.

I dok se za osobe koje odlaze u Siriju čak mogu pronaći i njihova imena i prezimena, za odlaske u Ukrajinu teško se dolazi do informacija. Tako je nemoguće doći do broja osoba koje se bore u Ukrajini, a težište svih medijskih natpisa jeste na Siriji.

S tim u vezi pitali smo SIPA-u kakva su njihova saznanja i koliko osoba je otišlo za Ukrajinu. Međutim, odgovor iz ove institucije nije baš konkretan kao u slučajevima odlazaka bh. građana u Siriju, pa se kaže:

– Državna agencija za istrage i zaštitu, u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, poduzima aktivnosti u pogledu svih grupa ili pojedinaca koji svojim djelovanjem iskazuju ekstremne stavove, ugrožavaju integritet BiH ili poduzimaju druge radnje koje imaju obilježja krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH – kaže Kristina Jozić v.d. portparola SIPA-e.

S druge strane podatke o ovome je gotovo nemoguće dobiti u MUP-u RS-a, baš kao što se nikada nije do kraja istražilo koliko je ruskih dobrovoljaca bilo angažovano u jedinicama Vojske RS-a koja je počinila genocide i mnoge ratne zločine nad Bošnjacima.

Ipak, kako saznaje Patria na desetine bh. državljana mahom iz RS-a bori se na ukrajinskom ratištu, te je krajnje vrijeme da se i policijske agnecije jače uključe u rješavanje ovog problema.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*