Promocija dokumentarnog filma “Piralen naš svagdašnji” u Tuzli

Dokumentarni film Piralen naš svagdašnji”bit će prikazan u Tuzli u subotu, 26. juna 2021. godine u 18,00 sati u Ateljeu Ismeta Mujezinovića.

Nakon filma planiran je razgovor u kojem učestvuju: Šejla Šehabović, Marko Gačnik, Husein Oručević, Damir Arsenijević, Sanja Horić i Azra Jašarević. Moderacija: Adnan Gavranović.

FilmPiralen naš svagdašnji nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode iz Tuzle i Udruženja Radnička solidarnost iz Banjaluke, a u sklopu platforme Zemlja–Voda–Zrak(ZVZ). Autorski tim filma čine tuzlanske rediteljice i producentice Azra Jašarević i Sanja Horić, te banjalučki novinari Gordana Katana i Erduan Katana.

Film “Piralen naš svagdašnji” govori o postratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel,koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen, te zagađenja životne sredine i vode.

U sklopu projekta nastao je i strip”Zemlja-Voda-Zrak” koji govori o nekoliko odvojenih slučajeva zagađenja okoliša u BiH. Autorski tim koji potpisuje strip su urednik i profesor Damir Arsenijević – osnivač platforme ZVZ, te književnica Šejla Šehabović i ilustrator Marko Gačnik.

Jedan od “junaka” ovog stripa je i novinar i politolog Husein Oručević iz Mostara, koji se u sklopu platforme ZVZ bavio opsežnim istraživanjem i izvještavanjem o problemu deponije Uborak u Mostaru.

Ovaj projekat je implementiranzahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

“Zemlja-Voda-Zrak” je platforma u okviru koje se utemeljuje i razvija ekološka humanistika u Bosni i Hercegovini kroz produktivnu saradnju između aktivizma, nauke i umjetnost.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*