Osmina finala Eura počinje danas: Italija i Danska favoriti u prva dva okršaja

Evropsko prvenstvo u nogometu nastavlja se danas, a na rasporedu su prve dvije utakmice osmine finala. Na Wembleyu u Londonu sastaju se Italija i Austrija, dok će Danska i Vels svoj okršaj imati na Johan Cruijff Areni u Amsterdamu.

Prema procjeni stručnjaka, ali i kladionica bliži prolasku među osam najboljih ekipa Starog kontinenta su Danska i Italija.

Vels – Danska (18:00 sati, Amsterdam)

Vels je bio na vrhuncu forme nakon što je uvodni remi sa Švicarskom potvrdio sigurnom pobjedom protiv Turske rezultatom 2:0. Čak i poraz od Italije u njihovoj posljednjoj utakmici Grupe A neće umanjiti uvjerenje da će ponovo moći ostaviti svoj trag u nokaut fazi nakon što su 2016. godine stigli do polufinala.

“Svi smo ambiciozni i želimo ići što dalje, ali nećemo naivno ući u ovu utakmicu. Gledali smo Dansku kako igra u njihovoj posljednjoj utakmici i ne možete biti nešto drugo osim impresionirani onim što rade. Također znamo da, ako imamo dobar dan, možemo pružiti dobru utakmicu protiv bilo koga”, rekao je selektor Velsa Rob Page.

Na raspolaganju neće imati Ampadua zbog suspenzije, a očekuje se da će za Vels u formaciji 4-2-3-1 od prve minute zaigrati: Ward; Roberts, Mepham, Rodon, B Davies; Morrell, Allen; Bale, Ramsey, James i Moore.

Danska je u trećem kolu praktično igrala nokaut utakmicu nakon poraza u prva dva meča Grupe B. Međutim, izabranici selektora Kaspera Hjulmanda pokazali su kvalitet nakon što su razbili Rusiju 4:1 te se nadaju da će taj zamah unijeti i u svoju prvu utakmicu koju neće igrati na Parken stadionu.

“Dobro smo se pripremili i osjećamo se potpuno spremni za sve scenarije. Sve u svemu, dobro smo pripremljeni i radujemo se tome”, rekao je Hjulmand.

Selektor Danske nema problema sa sastavom pa se od prve minute očekuju u formaciji 3-4-3: Schmeichel; Maehle, Vestergaard, Kjær, Christensen, Wass; Hojbjerg, Delaney; Poulsen, Damsgaard i Braithwaite.

Italija – Austrija (21:00, London)

Nijedna ekipa nije impresionirala više u grupnoj fazi od pobjednika Grupe A Italije koja se kvalifikovala s dvije 3:0 pobjede protiv Turske i Švicarske prije nego što su produžili pobjednički niz na 11 utakmica bez primljenog gola savladavši Vels 1:0. Za očekivat je nastavak dobre forme Italijana i na Wembley stadionu.

“Sada počinje još jedan turnir. Ako momci nastave igrati kao i do sada, bit ću sretan, to je sve što tražim. Verrati ili Locatelli? Neko dobar neće igrati”, rekao je selektor Italije Roberto Mancini.

Italijani zbog povreda ne mogu računati na Florenzija i Chiellinija, a očekuje se da će igrati u klasičnoj 4-3-3 formaciji: Donnarumma; Di Lorenzo, Bonucci, Acerbi, Spinazzola; Barella, Jorginho, Locatelli; Berardi, Immobile i Insigne.

Forma Austrije u prve dvije utakmice Grupe C bila je u padu nakon pobjede protiv Sjeverne Makedonije rezultatom 3:1, a potom poraza od Nizozemske 2:0. Ipak, svoje najbolje izdanje sačuvali su za vrijeme kad im je to istinski trebalo pa su pobijedili Ukrajinu jedinim golom Christopha Baumgartnera. Slično će morati igrati i večeras.

“U ovoj fazi turnira nema lakih protivnika. Italija nije izgubila čitavu vječnost, ali možda će doći trenutak kada će opet izgubiti. Bit će nam važno da se pripremimo fokusirano i oporavit ćemo se, onda ćemo učiniti sve što možemo da pobijedimo u Londonu. Bit će teško, ali ekipa je nestrpljiva i spremna. Imamo plan”, rekao je selektor Austrije Franco Foda.

Austrija će biti lišena usluga Lazara zbog povrede, a u formaciji 4-3-2-1 očekuje se da zaigraju: Bachmann; Lainer, Dragović, Hinteregger, Alaba; Laimer, Grillitsch, X. Schlager; Sabitzer, Baumgartner i Arnautović.

Obje utakmice bit će u direktnom televizijskom prijenosu – meč iz Amsterdama na Nova BH, dok će susret s Wembleya biti na Sportklubu.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*