Misteriozna eksplozija u Ukrajini, moguća manja nuklearna bomba

Snažna eksplozija koja je pogodila Donjeck u nedjelju kasno uvečer izazvala je bojaznost i sumnju kod svetske i ukrajinske javnosti da je prouzrokovana taktičkim nuklearnim naoružanjem.

Naime, eksplozija, koja je noćno nebo pretvorila u jarku narandžastu boju, bila je toliko jaka da se čula kilometrima dalje. Momentalno je izazvala oblak u obliku pečurke – karakterističan nakon nuklearnih detonacija. Prozori su popucali, a temelji obližnjih zgrada su se zatresli.

Na internetu se ispod brojnih video snimaka momentalno povela rasprava da li se radi o nuklearnoj katastrofi.

Ipak, proruski pobunjenici su rekli kako je eksploziju izazvao ukrajinski projektil koji je pogodio fabriku hemikalija u industrijskom dijelu Donjecka.

Nuklearni fizičar s Univerziteta u Glazgovu, Daglas Mekgregor, za “Huffington Post” je rekao da prema snimku ne može da odbaci mogućnost da je reč o manjoj nuklernij eksploziji.

– Na osnovu slika koje ste mi pokazali ne mogu kategorički da odbacim mogućnost da je riječ o manjoj nuklearnoj eksploziji – rekao je Mekgregor i zaključio da će se sa sigurnošću znati samo kada se očita nivo radioaktivnosti u blizini eksplozije.

Inače, dugo se nagađalo kako bi granatiranje moglo pogoditi industrijska postrojenja koja bi izazivala velike eksplozije poput ove.

Eksplozija se dogodila u trenutku kada pojedine diplomate predviđaju mogućnost da bi Rusija mogla da napadne neku od baltičkih država ukoliko nastave da podržavaju Ukrajinu.

Estonski predsjednik, Tomas Hendrik Ilves, uporedio je postupke ruskog predsjednika Vladimira Putina s trenutkom kada se nacistička Njemačka dočepala dijelova Čehoslovačke 1938. godine, prenosi Blic.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*