Saradnja Univerziteta u Tuzli sa privrednicima TK

U većini zemalja Evropske unije mladi nakon završenog studija imaju zagarantiran posao, a praksu stječu i tokom studiranja. U BiH je potpuno suprotna slika – većina mladih nakon završenog fakulteta odlazi na biro za zapošljavanje. Statistike s biroa za zapošljavanje u BiH iz godine u godinu pokazuju da je u porastu broj visokoobrazovanih ljudi bez posla. Tim povodom na inicijativu Mašinskog fakulteta u Tuzli, danas je u prostorijama Rektorata Univerziteta u Tuzli održan radni sastanak sa privrednicima mašinske industrije Tuzlanskog kantona.
Usljed predstojećih izmjene nastavnog programa, Univerzitet je učešće u oblikovanju plana i programa zatražio i od samih privrednika, koje će se odnositi na odrađivanje stručne prakse u privatnom sektoru.
Prema riječima dekana Mašinskog fakulteta, prof.dr. Muhameda Mehmedovića ovo je pravi trenutak za izmjene nastavnog plana i programa, jer je trenutna situacija štetna po obje strane.
“Žao mi je što nas na sastanku nema puno više. Univerzitet u Tuzli je zainteresovan za saradnju. Privrednici imaju svoje potrebe, a naši studenti upravo u tome mogu pomoći.” – izjavio je na samom početku sastanka rektor prof.dr. Enver Halilović, te dodao da se profil Univerziteta mora prilagoditi potrebama tržišta rada kojeg upravo privrednici trebaju predložiti.
Za razliku od starog, bolonjski sistem upravo daje priliku za praktičnu nastavu, za stručno usavršavanje, te u tom smijeru Univerzitet želi pronaći zajednički jezik sa poslodavcima. Osim stručnog usmjeravanja, studenti se moraju profilirati i za “poduzetnički duh”, privatne firme, jer upravo, sama budućnost ove države je u malim i srednjim preduzećima.
Jedan od zahtjeva poslodavaca je i reforma školstva, odnosno usklađivanje školstva sa tržištem rada.
Na birou za zapošljavanje trenutno se nalaze 74 inžinjera, gdje je 70% njih je sa iskustvom. Ono što bi se ovom saradnjom ostvarilo je dokvaifikacija kao i prekvalifikacija zanimanja. Dat je prijedlog stipendiranja najboljih od strane privrednika, kao i obavezne ljetne prakse, što bi rezultiralo i lakšim zaposlenjem nakon završenog fakulteta kod istog privrednika.

Iskreno se nadamo da će inicijativu prepoznati i drugi privredni subjekti, jer se samo kroz praktičnu nastavu mogu stvoriti stručni kadrovi spremni za rad nakon završenog studija.

(rtv7/untz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*