Predsjedništvo SDA nije razmatralo raspodjelu ministarskih pozicija

Završena je sjednica Predsjednštva SDA ali , iako je bilo očekivano,na sjednici nije bilo govora o raspodjelama ministarstva u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH. Pregovori stranačkih partnera su u toku, ali na današnjoj sjednici Predsjedništva nije bilo riječi o tome, potvrdili su članovi ovog organa stranke nakon završteka sastanka, piše novinska agencija Patria.

Kako je saopćeno, Predsjedništvo SDA razmatralo je aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te prihvatilo informaciju o toku implementacije izbornih rezultata.

– Nakon što je imenovan mandatar Vijeća ministara BiH, kao i  čelnici izvršne vlasti na nivou Federacije BiH,očekujemo da se što prije uđe u proceduru imenovanja novog sastava  Vijeća ministara i Vlade FBiH. Također, očekujemo da se što prije okonča proces uspostavljanja kantonalnih vlada – saopćeno je iz SDA.

Predsjedništvo SDA pozdravlja i podržava zajedničku Izjavu Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih snaga u BiH, za preduzimanje neohodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji. Ova Izjava predstavlja važan korak u procesu pridruživanja BiH sa EU. Pozivamo i druge političke stranke da podrže izjavu o neopozivoj opredijeljenosti reformama kako bi BiH mogla aktivirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Predsjedništvo SDA najoštrije je osudilo šikaniranja roditelja bošnjačke djece povratnika u RS zbog njihove borbe za elementarno ljudsko pravo pohađanja nastave u školama na maternjem jeziku.

Predsjedništvo SDA zahtijeva od svih kantonalnih vlada da se povratnicima,posebno onim u RS, omogući puni paket zdravstvene zaštite,kao i za stanovnike u tim kantonima.Nedopostivo je da se zbog tog problema, kao i zbog drugih statusnih pitanja, povratnici po drugi put dovode u situaciju da napuštaju svoje ognjište – kaže se dalje.

Predsjedništvo SDA  najoštrije osuđuje i nastavak harange i pokušaje političke diskreditacije predsjedavajućeg Parlamentarne Skupštine BiH i potpredsjednika Stranke Šefika Džaferovića koja ima za cilj otežavanje formiranja vlasti na državnom nivou.

Kebo i njegovi politički mentori monstruoznim  lažima ne samo da pokušavaju kompromitirati SDA i njene visoke funkcionere,već pokušavaju izjednačiti agresora i žrtvu, te baciti ljagu na časnu i herojsku odbranu Armije R BiH.

SDA poziva Tužilaštvo BiH da se hitno  očituje u pogledu Kebinih “tvrdnji”,kako bi se ova iskonstruisana situacija što prije raščistila – stoji u saopćenju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*