U Tuzli mirni protesti Srebreničanki

Udruženje građana “Žene Srebrenice” organizira danas u Tuzli, kao i svakoj 11. u mjesecu, mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici.

Ovo udruženje navodi da će se 11. jula ove godine navršiti 20. godina od genocida u Srebrenici koji su počinili JNA, vojska i policija RS-a, a zločinci se još slobodno kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i RS.

Masovne i sekundarne grobnice, kako ističu, još nisu ekshumirane, posmrtni ostaci još nisu pokupljeni po vrletima RS-a, jer mnogi prostori nisu deminirani, a većina posmrtnih ostataka neidentifikovana.

– Organizacija Ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz historije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni, iz “Zaštićene zone Srebrenica” nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti – poručuje u saopćenju Udruženje “Žene Srebrenice”.

Okupljanje učesnika mirne protestne šetnje najavljen je u 12.00 sati na Pingi u Tuzli  odakle će kolona mirno krenuti do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli, uz poruku “Istina nama, kazna zločincima”.

Nakon protesta, u gradskoj džamiji će biti poklonjena hatma-dova za žrtve genocida kojoj će se pridružiti predstavnice Udruženja žena Medžlisa Islamske zajednice iz Tuzle.

(RTv7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*