BiH: Počeo biciklistički maraton u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane

U znak sjećanja na u posljednjem ratu ubijene Prijedorčane sa gradskog trga u Bihaću danas je krenuo prvi biciklistički maraton Bihać-Kozarac, koji je organizirao Klub ekstremnih sportova ”No limit” iz Bihaća, javlja Anadolu Agency (AA).

”Godinama smo planirali i evo ove godine prvi put organizirali biciklistički maraton, kako bismo prolazeći kroz krajiške gradove podsjećali na stradanja u Bosanskoj krajini, i na jedan sportski način odali počast nevino ubijenima. Maraton prolazi kroz Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Novi i Prijedor. Danas imamo i jednog učesnika iz Bugojna, a slijedeće godine očekujemo više učesnika iz Bosne i Hercegovine i inozemstva”, kazao je Ermin Lipović, organizator maratona.

Maraton je istovremeno krenuo iz Bihaća, Cazina i Bužima. Svi će se učesnici okupiti u Bosanskoj Otoci odakle će zajedno do Prijedora, odnosno Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu, gdje će se sutra klanjati kolektivna dženaza za 12 prijedorskih žrtava.

”Nadamo se da će ovaj maraton postati tradicionalno podsjećanje na žrtve Prijedora i prilika da im građani Krajine odaju počast. Smatram da je ovo vrlo važna poruka koju prenose, jer pamćenje žrtava jest preduvjet za budućnost”, rekao je Mujo Begić, Šef ureda Instituta za traženje nestalih u Bihaću.

Radi 25. kolektivne dženaze koja se sutra klanja nevino ubijenim Prijedorčanima, utorak, 20. juli, Vlada Unsko-sanskog kantona proglasila je Danom žalosti.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*