U BiH mokar kolovoz, saobraća se bez vanrednih ograničenja

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros je mokar ili vlažan kolovoz, saobraćaj bez vanrednih ograničnja. Upozorava se na dionice u višim planinskim predjelima, preko mostova i na prilazima tunelima, gdje je kolovoz mjestimično zaleđen. Izdvajaju se putni pravci: Vrtoče-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Šuica, Livno-Glamoč-Mlinište i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen).

Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Bugojno-Novi Travnik, Žepče-Maglaj, u tuzlanskom kantonu kao i na području Mrkonjić Grada i Skender Vakufa.

Povećana je opasnost od odrona kamenja na kolovoz. Izdvajaju se dionice gdje su odroni najučestaliji: Jajce-Crna Rijeka, Turbe-Banja Luka, Novi Travnik-Bugojno, Srbljani-Bosanska Krupa, Brodar-Rudo i Brod na Drini-GP Hum.

Na dionici M-16.2 Jablanica-Slatina došlo je do novog ulegnuća kolovoza, pa se saobraća usporeno, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Zbog snježnih nanosa, i dalje je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima. Na put ne krećite bez zimske opreme.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.

RADOVI

MAGISTRALNI PUTEVI
M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Simin Han-Kalesija (u Babajićima) zbog aktiviranog klizišta obustavljen saobraćaj. Alternativni pravac je preko Dubrava.
M-6
Ljubuški-Čapljina (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacioni radovi, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).
M-16
Jajce Banja Luka (Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.
M-18
Tuzla-Bijeljina-u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI
R-413a Travnik-Galica, zbog sniježnih lavina potpuno je obustavljen saobraćaj.
R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).
R-419 Mihalji-Blidinje zabranjen je saobraćaj za sva vozila (sniježni nanosi).
R-445 Bilješevo-Kakanj, zbog klizišta saobraća se usporeno-jednom trakom, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*